Excursie naar de Veluwse Afval Recycling
Verslag: Bedrijfsbezoek aan de VAR op 24 maart 2010
VAR staat voor Veluwse Afval Recycling, een afvalverwerkingsbedrijf gevestigd in Wilp, langs de A1. Een hoge stortbult ontneemt voorbijgangers op de snelweg het zicht op het bedrijfsterrein van 75 hectare. Samen met de vestiging in Spijk wordt jaarlijks 1,3 miljoen ton afval verwerkt, waarbij 88% wordt hergebruikt en dit percentage stijgt nog ieder jaar! Goed voor een jaaromzet van € 45 miljoen.
We zijn te gast bij Ruurd van Schaik, Bedrijfsleider Divisie Engineering. Dit is een aparte divisie van het bedrijf, gericht op het verkopen aan derden van alles wat in eigen huis wordt ontwikkeld voor scheiding en herverwerking van afval. Deze innovatie is nodig omdat ieder jaar de eisen strenger worden, waarmee de lat weer hoger komt te liggen.
Ruurd begint met het uitleggen van de ‘Ladder van Lansink’, die voor hen nog steeds actueel is. In volgorde van wenselijkheid: Preventie, product hergebruik, materiaal hergebruik, nuttige toepassing (bijv. compost), gebruik als secundaire brandstof, verbranden (energie onttrekken), of als het echt niet anders kan storten. Overcapaciteit van AVI’s (afvalverbrandingsinstallaties) drukt de prijs van verbranden en storten, waardoor recycling minder wordt gestimuleerd. Dit zou anders moeten!
Meest succesvolle activiteit in Wilp is puinrecycling: hierbij wordt een hergebruik gehaald van 96%! Dit is een wereldsucces en hangt samen met de behoefte in Nederland aan bouwmaterialen en het feit dat we deze niet eenvoudig en goedkoop aan bergen kunnen onttrekken. Als we het uit de grond halen ontstaat onmiddellijk een meer en dat is ook niet altijd wenselijk.
Een project waar momenteel hard aan gewerkt wordt is recycling van kunstgras. De eerste generatie hockeyvelden wordt momenteel gesaneerd en daarbij komt enorm veel afval vrij. Het probleem is de scheiding van de vinylbacking van het ‘gras’. Ruurd geeft aan dat ze binnenkort een doorbraak verwachten op dit punt, waarbij in beperkte mate wordt samengewerkt met Ten Cate.
Een recent project is de GFT-vergister. Hierin wordt bij verhoogde temperatuur een versnelde vergisting gerealiseerd, waardoor GFT binnen 2 maanden gecomposteerd is. 3% van het GFT-afval wordt naderhand gestort, omdat dit een accumulatie van plastic bevat. Het bio-gas dat hierbij wordt gewonnen is goed voor 2 MW elektriciteit. De warmte die vrijkomt wordt slecht gedeeltelijk gebruikt voor verwarming van de vergister; er is nog veel warmte over voor bijv. tuinbouwkassen. VAR zelf is energieneutraal sinds 2009.
Wat ze niet doen is verwerking van elektronica, wit- en bruingoed. Dit wordt gescheiden en weggebracht naar Apeldoorn, waar een specialist zit op dit gebied. (Idee voor volgende excursie!)
Dick Kroon
25-3-2010
Omschrijving
Het afvalrecyclingsbedrijf VAR verwerkt jaarlijks grote hoeveelheden afval. Op het recyclingcentrum ‘De Sluiner’ in Wilp is dan ook veel te zien, zoals:
* Composteren van gft-afval
* GFT-vergister
* Sorteren van bedrijfsafval in bruikbare stromen
* Verwerken van afval tot secundaire brandstof
* Recyclen van bouw - en sloopafval
* Afgraven en saneren van oude stortplaatsen
* Zandrecycling en storten van reststromen
Het programma van de bijeenkomst ziet er als volgt uit:
15.45 uur
Ontvangst met koffie en thee
16.00 uur
Presentatie "Wat is en wat doet de VAR" door Ruurd van Schaik
16.45 uur
Rondgang over terrein met autobus (ca 75 ha)
Locatie
Sluinerweg 12, 7384 SC Wilp-Achterhoek
Organisator
Regio Oost
Naam en contactgegevens voor informatie
Nadere informatie bij Elfride Dijkstra-ten Dam, tel.: 053-4894097 of via onderstaand e-mailadres.