'Ontdek de smaak van zelf ondernemen'
Door Hans van Zonneveld

Op vrijdag 22 juli 2011 mochten wij, de leden van de KIVI NIRIA Afdeling voor Bedrijfskunde, te gast zijn op het domein de Wijnberg in het Limburgse Ulestraten. Wij werden daar ontvangen, met een aperitiefje in de vorm van een glas wijn, door de wijnbouwer zelf: Jules Nijst.

Vanaf de gebouwen met apparatuur zijn we naar een terras met uitzicht gegaan. Met een uitkijk op de heuvels heeft Jules uitgelegd hoe hij tot deze stap gekomen is. Het belangrijkste voor hem is toch dat de gehele onderneming van hem zelf is. Hij heeft inzage gegeven in de cijfers door een PowerPoint presentatie en heeft openhartig uitgelegd hoe de bedrijfseconomische gegevens er uit zien, wat zijn strategie is en hoe het bedrijf zich ontwikkeld heeft.
In het oog springt het kapitaalintensieve karakter van de wijnbouw, zeker in Nederland vanwege de dure grond maar ook machines en voorraden spelen een rol.
De positionering in de markt is erg belangrijk. Jules mikt op het high end segment om vandaar uit een goede naam op te bouwen en uit te breiden. Andersom, van low end naar high end, lukt niet.
Verkopen gebeuren via relaties met sommeliers en gerenommeerde horeca etablissementen. Het belangrijkste bij de opzet van het ondernemingsplan is realisme: “stel het voor zoals het is”. Dat is zijn belangrijkste les uit de ervaring die hij heeft vanuit het bedrijfsleven.

Vervolgens zijn we in het veld tussen de wijnranken gaan staan. Daar heeft Jules eerst de geschiedenis van dit wijngebied uitgelegd. Vanaf de Romeinen, via de tijd van Karel de Grote en de Napoleontische overheersing naar het heden. Vervolgens ook de natuurlijke gesteldheid die precies dit gebied uniek maakt: heuvels met als voordeel dat de koude lucht in het dal blijft en de warme lucht opstijgt, de aanwezigheid van löss en de ligging op het zuiden. De wijze van snoeien, het enten en bijzonderheden zoals de aanplant van rozenstruiken naast de wijnranken, zijn eveneens uitgelegd.

Daarna zijn we met hem meegegaan naar de gekoelde schuur waar de gistingstanks staan. Het proces waardoor de wijn ontstaat is hier uitgelegd. In de schuur zijn alle machines besproken en de werktuigbouwkundige aspecten zijn hier goed toegelicht. “Goede machines komen uit Duitsland, ze zijn duur maar dan heb je ook wat”.

Vervolgens hebben we allen mogen proeven van de diverse soorten wijn die van dit landgoed afkomen met daarbij Limburgs brood. Sommige belangstellenden vroegen zich af of hier ook wijn gekocht kon worden. Ook dat was mogelijk.
De aanwezigen die ik gesproken heb vonden het een zeer geslaagde activiteit, sommigen waren hiervoor van verre gekomen, het Westland, de Achterhoek, Zeeuws Vlaanderen, etc. werden genoemd. Omdat de activiteit was volgeboekt is een herhaling te overwegen.