Defensie is een grootgebruiker van energie voor de operationele inzet van haar militairen en materieel. Defensie daagt het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en startups uit om met nieuwe, originele ideeën te komen om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen bij missies terug te dringen. De winnaar ontvangt een ontwikkelopdracht van €200.000. Kom op 7 juli naar de voorlichtingsdag in Utrecht!

Voor het grootste deel worden nu fossiele brandstoffen gebruikt. Er zijn grote logistieke inspanningen en uitgaven nodig om brandstof bij de eindgebruikers te krijgen. Deze afhankelijkheid van energie brengt risico’s met zich mee voor zowel de operationele inzet als voor de logistieke aanvoer. 

In haar “Operationele Energie Strategie” (OES) heeft Defensie de ambitie vastgelegd om in de toekomst de energieafhankelijkheid structureel terug te dringen, onafhankelijker te worden van fossiele brandstoffen en om de kennisbasis en het innovatieve vermogen op energie gebied te vergroten. De OES spreekt zich uit over wat Defensie wil bereiken, maar niet hoe. 

Het gaat bij deze prijsvraag expliciet om energie bij militaire missies en operaties in het inzetgebied. Out-of-area operaties hebben prioriteit. Civiele toepassing ten behoeve van Defensie gebouwen en infrastructuur in Nederland vallen buiten de scope van de DIC.

Defensie daagt het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en startups uit om met nieuwe, originele ideeën te komen voor het thema van dit jaar. De winnaar ontvangt van Defensie een ontwikkelopdracht van €200.000 om zijn voorstel te demonstreren. De 1e ronde van de competitie sluit op 22 augustus en tijdens de slotdag op 4 november wordt de winnaar geselecteerd uit 5 finalisten.

Op 7 juli 2016 organiseert Defensie een voorlichtingsdag op de Kromhoutkazerne in Utrecht. 

Download het infosheet of ga naar de DIC 2016 site voor meer informatie en aanmelden.

 

web stats