De werkgroep “Politiek en Defensie & Veiligheidstechniek” analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector. Zij levert feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

De werkgroep Politiek en Defensietechniek heeft onderstaande opmerkingen en vragen over de Defensiebegroting 2018. Deze zijn opgesteld op basis van openbaar beschikbare stukken en kennis en ervaring op het gebied van defensie- technologie. De opmerkingen en vragen betreffen uitsluitend technologische of daarmee verband houdende aspecten.

Download de Defensiebegroting

Pagina 9, innovatie
Op deze pagina wordt het belang van innovatie beschreven en plannen die de minister daarvoor heeft. De gezochte aansluiting met start-ups en bedrijven wekt de indruk dat er voor Defensie geschikte nieuwe producten uit die samenwerking zullen komen, die vervolgens aan de capaciteiten van Defensie worden toegevoegd. Dit past in de Defensie Industrie Strategie (DIS), maar staat haaks op het feitelijke beleid van kopen-van-de-plank en de aanbestedingspraktijk.  

Defensie gaat zich voor het bevorderen en verankeren van innovatie vooral richten op universiteiten, bedrijven en start-ups. In 2018 specifiek op incubator Yes!Delft. Ook is er een nieuw innovatienetwerk opgericht. In het verleden vervulde TNO een sleutelrol in de innovatie voor Defensie en werd richting gegeven aan innovatie voor de krijgsmacht door de Raad voor Defensieonderzoek RDO. De werkgroep vraagt zich af of innovatie via universiteiten en start-ups voor de grote defensieorganisatie werkelijk effectief is. Universiteiten werken immers vooral aan fundamenteel onderzoek (laag TRL niveau) en het kan jaren duren voordat producten van start-ups in voldoende hoeveelheden en van voldoende kwaliteit beschikbaar zijn.

Pagina 10, EU
In juni 2017 heeft de Europese Commissie het Europese Defensie Fonds opgericht. Doel daarvan is om grote projecten in de toekomst in Europees verband via dat fonds te gaan uitvoeren. De Europese Commissie draagt (dan) een deel van de kosten (20%) en aanbesteding verloopt vermoedelijk via Europese instituties. Helaas staat in de begroting (nog) niet aangegeven welke grote projecten via dit fonds worden uitgevoerd.

Pagina 29 t/m 40, verwachting behalen normen operationele gereedheid
In de begroting 2017 stond bij iedere capaciteit, naast het aantal eenheden en de norm voor operationele gereedheid, het aantal eenheden dat in 2017 naar verwachting feitelijk inzetbaar zou zijn en het jaar waarin de norm gehaald zou worden. In de begroting 2018 staat alleen de norm, geen feitelijke planning.

Pagina 37, norm operationeel gereed CLSK
In de kolom «Norm OG» staat het aantal operationeel gerede eenheden dat nodig is om te voldoen aan de inzetbaarheidsdoelstellingen. Voor de meeste eenheden is dat ongeveer 1:3 of 1:2. De verhouding bij de F-16’s is met 1:6 erg groot.

Pagina 108, lijst moties en toezeggingen
In de lijst is weggevallen de nog niet afgehandelde toezegging van 26 maart 2015 om “het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden van een privaat investeringsfonds en zal de Kamer hierover informeren”. Zie o.a. begroting 2017 pagina 121. Vorig jaar werden hierover bij de begrotingsbehandeling diverse Kamervragen gesteld (no's 35, 349 en 350).

Pagina 115, wapensysteem 1, Luchtverdedigings- en commandofregatten
In het licht van de toegenomen spanningen rond het Koreaanse schiereiland en de analyse dat Noord-Koreaanse (nucleaire) raketten ook Europa kunnen bereiken en bedreigen lijkt het van groot belang om op korte termijn een verdedigingssysteem te implementeren in de LCF fregatten. De behoefte aan deze capaciteit staat (ook) hoog op de NATO prioriteitenlijst.
De technische mogelijkheden voor deze “Ballistic Missile Defence shooting capability” zijn al grotendeels aanwezig, maar moeten nog voor een relatief beperkt bedrag worden gecompleteerd. De potentiële capaciteit is in Europa technisch alleen aanwezig in Nederlandse, Duitse en Deense schepen. Snelle samenwerking met die landen zou een mooi voorbeeld van Europese samenwerking zijn.

 

_____________________________
Den Haag,  2 oktober 2017
Meer informatie over de werkgroep Politiek en Defensietechniek vindt u via deze link.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de werkgroep via E:dv@kivi.nl of T: 071 7113973
Disclaimer: De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroep leden.
Dit is geen officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaard geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht.

Foto: Ministerie van Defensie.

 

web stats