Minister Hennis van Defensie kondigde zaterdag 19 maart 2016 een plan aan om het defensiebudget met 2 miljard euro per jaar te verhogen

Een uitstekend plan van minister Jeanine Hennis om de begroting in de volgende kabinetsperiode met 2 miljard euro structureel op jaarbasis te willen verhogen. Goed voor verbetering van de veiligheid van ons land, onze bondgenoten in de Navo en de Europese Unie en voor de internationale rechtsorde.

Zo’n verhoging heeft ook positieve effecten voor de technologiesector in Nederland. Het leidt bij de nagestreefde investeringsquote van 20% tot 400 miljoen euro per jaar extra voor investeringen in materieel. Op hun beurt leiden die investeringen weer tot extra activiteiten in de bedrijven waar ingenieurs actief zijn. Een mooie impuls voor geavanceerde technologie met veiligheid als hoofddoel.

Laten we ons wel realiseren dat het niet allemaal héél snel gaat veranderen. Het plan is bedoeld voor de volgende kabinetsperiode. Niet voor de begroting van 2017. Als dit plan van minister Hennis door het volgende kabinet tot beleid wordt gemaakt wordt het Defensiebudget stapsgewijs verhoogd. Voor het eerst in 2018 zou het investeringsbudget dan 100 miljoen hoger kunnen zijn.

Als het plan slaagt is het heel goed voor de veiligheid van Nederland en vooral voor de door enorme tekorten geplaagde krijgsmacht. Ook legt het een nieuwe basis voor defensie- en veiligheidstechniek, voor hoogwaardig ingenieurswerk en voor economische return on investment in de Nederlandse technologiesector.

In het Marineblad van deze maand staat onder de titel “Een Deltaplan voor Defensie” een uitgebreid artikel over dit onderwerp, waar ik u graag naar verwijs.

 

Jan Wind, voorzitter KIVI DV

 

Foto © ANP historisch archief (CC BY-NC-ND 2.0)

 

 

 

 

 

 

web stats