De werkgroep “Politiek en DV techniek” analyseert en becommentarieert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector vanuit een technologisch perspectief.

Recent heeft de werkgroep vragen en opmerkingen over het rapport “DMP bij de tijd” en het standpunt van het Kabinet m.b.t. het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) Wapensystemen samengesteld. Dit commentaar is onder meer aangeboden aan de leden van de Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer ter ondersteuning van de handeling van deze onderwerpen op 17 februari en op 2 maart a.s.

In algemene zin is de werkgroep van mening dat beide rapporten een versterkte mate van bureaucratie en een verminderde mate van flexibiliteit laten zien. Dit staat haaks op de noodzaak om in te spelen op steeds snellere technologische ontwikkelingen en op de wens om internationaal samen te werken. Ook zijn mogelijkheden voor internationale samenwerking in OCCAR of EDA verband en alternatieve vormen van financiering niet in de documenten te vinden. 

Download alle Kamerstukken, vragen en commentaren via deze link.