Op 28 juli 2016 heeft Minister van Defensie Hennis een update over het Multi Role Transport Tanker (MRTT) project aan de Tweede Kamer gestuurd.

De werkgroep Politiek en Defensie & Veiligheidstechniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) heeft op basis van openbaar beschikbare stukken, alsmede kennis en ervaring op het gebied van defensietechnologie onderstaande opmerkingen en vragen over de brief van de Minister van Defensie. De vragen betreffen uitsluitend technologische of daarmee verband houdende aspecten.

In de update wordt op pagina 1 aangegeven dat de A330 MRTT een Military Off The Shelf (MOTS) systeem is. In de derde alinea op pagina 2 wordt echter aangegeven dat er non-recurring costs aan de orde zijn. Dit zijn meestal eenmalige kosten voor technische ontwikkeling of aanpassing van een product. De omvang en technische inhoud hiervan is niet bij KIVI bekend. Nederland draagt echter een belangrijk deel van deze non-recurring costs, en zal kennelijk een nog groter deel moeten betalen als Polen uiteindelijk besluit om niet aan het project deel te nemen.

Dit leidt tot de volgende vragen:

  • Wat is het bedrag aan non-recurring kosten in het MRTT budget en waarvoor is dit bedoeld?
  • Is er hierbij nog sprake van MOTS of is toch een zekere mate van technologie-ontwikkeling noodzakelijk gebleken?
  • Wordt de Nederlandse technologiesector cf. het Industrial Cooperation Agreement ook ingeschakeld bij de non-recurring activiteiten, of betreft dit uitsluitend productiewerkzaamheden?
  • Draagt Zuid-Korea bij aan de non-recurring kosten (zie ook de antwoorden op vragen van Kamerlid De Roon dd. 30 augustus j.l.)?

Download de Kamerbrief en het commentaar via deze link.

 

----------------------------------------

De werkgroep “Politiek en Defensie & Veiligheidstechniek” van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) analyseert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector.  Zij levert feiten en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.  De gegeven feiten en meningen zijn gebaseerd op open bronnen en op de kennis en ervaring van werkgroepleden en vertegenwoordigt niet een officieel standpunt van KIVI. De vereniging aanvaard geen aansprakelijkheid voor hetgeen door de werkgroep of haar leden naar voren is gebracht. 

 

web stats