De werkgroep “Politiek en DV techniek” analyseert en becommentarieert actuele politieke ontwikkelingen in de defensiesector vanuit een technologisch perspectief. Zij levert feiten over recente stukken en ontwikkelingen en duiding vanuit de technologische kennis en ervaring van ingenieurs.

De werkgroep heeft onderstaande vragen en opmerkingen over de toekomst van technologieontwikkeling voor Defensie samengesteld. Dit commentaar is onder meer aangeboden aan de leden van de Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer.

Exponentiele ontwikkelingen in de technologie
De KIVI werkgroep maakt zich zorgen dat Defensie de aansluiting met de steeds snellere en vaak onvoorspelbare technologische ontwikkelingen verliest. EDA wijdde onlangs een uitgave van het magazine “European Defence Matters” aan dit onderwerp: “Innovate or risk disappearing” en in de Verenigde Staten is voor dit doel inmiddels het tweede DIUx (Defense Innovation Unit experimental) opgericht. Deze tendens wordt versterkt door de complexiteit en mate van bureaucratie van de klassieke van-de-plank verwervingsmethodiek, waarbij het vermijden van risico’s in de praktijk boven operationele effectiviteit gaat. Oók als deze risico’s door kennis en ervaring van de OPCO’s, DMO en TNO uitstekend beheersbaar zijn. Hoogwaardige technologie komt daardoor niet of later beschikbaar voor de krijgsmacht en doet afbreuk aan het afwegingskader van de nota “In het belang van Nederland”.

Het zou goed zijn als het ministerie beleid ontwikkelt dat aansluiting met de exponentiële technologische ontwikkelingen garandeert of op z’n minst bevordert. 
Daarbij is het volgende van belang:
- internationale samenwerking met operationele partners in het maritieme, lucht en landdomein - specialisatie in technologische niches waar mogelijk,
- samenwerking met industrie en onderzoeksinstituten - gebruik de kracht van de Nederlandse technologiekennis,
- een nieuwe flexibele verwervings- en samenwerkingsmethodiek - volgens Concept Development & Experimentation (CD&E) principes,
- intensivering van gerichte R&D inspanningen - conceptueel, en op lagere TRL niveau's ook financieel,
- herbezinnen op de operationele effectiviteit van het kopen-van-de-plank beleid.

 

 

 

web stats