Omschrijving

Het energiebeleid van Europa eist dat in 2020 20% van het energieverbruik wordt opgewekt uit duurzame bronnen en dat de CO2 emissies met 20% verlaagd zijn ten opzichte van 1990. Om deze ambitieuze doelen te bereiken zal de huidige infrastructuur van de energievoorziening veranderen tot zo genoemde “Smart Grids”. Het karakter van Smart Grids toont aan de ene kant de grootschalige toepassing van decentrale opwekkers gebaseerd op vooral duurzame bronnen, en aan de andere kant de integratie van vermogenselektronica en intelligente communicatie- en regelstructuren. Daardoor kunnen nieuwe flexibelere, efficiëntere en zich zelf aanpassende infrastructuren worden geschapen.
Wat zijn de realisatiemogelijkheden voor Smart Grids in Nederland? Wat zijn de gevolgen voor de huidige energievoorziening? De lezing zal inzicht geven over die toepassingsmogelijkheden van zonne- en windenergie en van micro-warmte-kracht installaties in het Nederlandse laag- en middenspannings- distributienetwerk.
De te verwachten knelpunten liggen o.a. op de gebieden van spanningsvariatie, vermogens/energiehandhaving, beheersen van kortsluitingen en Power Quality aspecten. Deze zullen gedeeltelijk worden toegelicht zoals ook enkele oplossingsmogelijkheden. Met veel voorbeelden uit de praktijk en uit het onderzoek zal een zo goed als mogelijk realistisch beeld worden geschetst van de toekomstige veranderingen, hun gevolgen en kansen.
Aansluitend zal een rondleiding in het Power Quality Lab van de TU/e plaatsvinden met demonstraties.

Spreker(s)

Dr. ir. Johanna Myrzik is Universitair Docent in de vakgroep Electrical Power Systems van de TU Eindhoven. Haar onderzoeks- en onderwijsgebieden zijn de integratie van decentrale opwekkers, vermogenselektronica in netten en Power Quality.

Locatie

TU/e, Collegezaal gebouw Potentiaal

Eindhoven

Organisator

Elektrotechniek

Naam en contactgegevens voor informatie

Informatie bij dr.ir. Eric Persoon, tel.: (040) 201 67 06.