Met de verdere groei van weersafhankelijke duurzame opweksystemen met zonnepanelen of windturbines is het steeds minder vanzelfsprekend dat lokale pieken in elektriciteitsopwekking of -gebruik binnen de beschikbare netcapaciteit passen zijn. Daarnaast worden de voorwaarden voor salderen van zonnestroom de komende 10 jaar minder gunstig. In Duitsland vindt vanwege het beëindigen van de zeer luxe voorwaarden voor het terugleveren van elektriciteit al een paar jaar een groei van het aantal thuisbatterijen plaatst. Dit gaat met 10-duizenden systemen per jaar.

De Nederlandse bedrijf iwell ontwikkelt, bouwt en verkoopt slimme batterijsystemen. De systemen vangen pieken op van elektriciteitsgebruik en (duurzame)opwek en zorgen daarmee dat het net niet overbelast raakt. Hierdoor is er meer ruimte voor het transport van duurzame energie en tegelijk besparen onze klanten flink op aansluitkosten.

De visie van iwell is: “Schone en betaalbare energie voor iedereen; één van de grootste uitdagingen van onze tijd. De energietransitie smeekt om verandering. Daarom voeren vele partijen eindeloze gesprekken over hoe het anders kan en móet. Maar dit kost allemaal zoveel tijd…”

“Iwell doet het anders! Wij versnellen de energietransitie en bouwen vandaag aan de energievoorziening van morgen. Samen maken we de wereld mooier. Duurzamer, schoner en groener. Met Cube, onze slimme batterij zetten wij vandaag al stappen op weg naar een mooiere wereld”

Op 21 april heeft Michiel Wiggers, technisch directeur bij iwell, uit gelegd hoe de batterijsystemen werken aan de hand van een aantal voorbeeldcasussen. Zo kwam een flatrenovatie voorbij waar elektrisch gekookt wordt en flinke warmtepompen op het dak staan en een voetbalclub, die eigenlijk geen zonnepanelen mocht plaatsen, omdat de plaatselijke netbeheerder de teruglevering niet wilde accepteren.

iwell zet systemen in met een vermogen van 10 kW of 30 kW, waardoor al flink extra ruimte op het elektriciteitsnet ontstaat, door piekafvlakking.

Ook is er ingegaan op de in ontwikkeling zijnde regelgeving rondom batterijsystemen.

Voor dit webinar waren 117 aanmeldingen en meer dan 85 deelnemers, die van de gelegenheid gebruikt maakten vragen stellen.

De intro is verzorgd door Richard Overkamp (KIVI Elektrotechniek) en de presentatie door Michiel Wiggiers (iwell).

De vragen met antwoorden zijn tevens te downloaden onder "Documenten"

Voor een indruk van de iwell producten zie de website https://iwell.nl/producten/

Video van laden van auto met batterij van iwell