Op 2 april 2003 bracht het KIVI een bezoek aan het destijds nieuwe stadskantoor van Breda, bij het ontwerp waarvan diverse energiebesparende maatregelen ten grondslag lagen en een grootschalig warmte-koude opslagsysteem een cruciale rol speelde.

In het kader van de series lezingen Duurzame Elektriciteit 2050 (EU Powerlab2050) en daaropvolgend programma Homelab 2050 organiseerde de Afdeling Elektrotechniek op 24 mei 2016 een vervolgbezoek aan Breda om informatie te vergaren over de bevindingen van het stadsbestuur t.a.v. de bijna 15 jaar ervaring met de WKO-installatie, het energie gebruik en de toenmalige doelstelling: ‘Energie Neutraal” te worden.

Na een kort welkomstwoord van de heer Michiel Driedijk van de Afdeling Vastgoedbeheer Gemeente Breda presenteerde de heer Paul Paree van de Afdeling Mobiliteit en Milieu Gemeente Breda het duurzaamheidsbeleid van de gemeente onder de titel Duurzaamheidsvisie Breda 2030.

Vervolgens toonde mevrouw Judith van Nuland van de Afdeling Vastgoedbeheer hoe de Gemeente Breda via het maken van twee labelstappen in 2020, het bereiken van label A in 2030, ten slotte alle gebouwen energieneutraal wil hebben in 2044.

De heer Thijs van Brakel, adviseur energie en duurzaamheid, presenteerde als voorbeeld hoe de gemeente de grote Sporthal met al genomen en nog geplande maatregelen gefaseerd van label F naar label A en al in 2020 energieneutraal wil brengen, waarbij dan een CO2 besparing van 190 kTon per jaar gerealiseerd zal zijn.

Inmiddels heeft dit geresulteerd in een subsiedie van € 11 miljoen subsidie voor ruim 17.000 panelen voor de bedrijven in Breda, die deze subsidie hebben aangevraagd. Kijk verder op

Breda ‘maakt meters’ met schone-energieopwekking

Na deze toekomstbespiegelingen rapporteerde mevrouw Saskia Hagedoorn, bedrijfsleider Hydreco (onderdeel van Brabant Water), de ervaringen van Hydreco met de WKO-installatie op het Chassépark. Ofschoon het een flexibel systeem is dank zij de toegepaste hybride warmtepompen bleek het toch enkele jaren te duren voordat het efficiënt werkte. Toen na 10 jaren ook het Chassé Theater werd aangesloten bleek een nauwe en continue samenwerking tussen Hydreco (bronzijde) en Grontmij (gebouwzijde) uiterst noodzakelijk om weer een optimale situatie te kunnen bereiken.

Ondanks alle ervaren problemen besloot Saskia dat KWO onmisbaar zal zijn in de transitie naar 100% duurzame energie!

Tot slot kon men tijdens de rondleiding door twee medewerkers van Hydreco langs de WKO-installatie in het Stadskantoor en de waterputten in de omgeving zijn hart ophalen met moeilijke vragen daarover.

Opgesteld door Ir. E.J. Hoefgeest KIVI Activiteitencommissie E-Zuid

Programma

 -  uur Inloop en registratie met koffie/thee
 -  uur Opening door KIVI dagvoorzitter
 -  uur Welkom door Dhr. Michiel Driedijk, Afdeling Vastgoedbeheer Gemeente Breda.
 -  uur "Duurzaamheidsbeleid van de Gemeente Breda in het algemeen”, door Paul Paree van Afdeling Mobiliteit
 -  uur “Het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed”, door Judith van Nuland van Afdeling Vastgoedbeheer
 -  uur "Ervaringen met de WKO-installatie op het Chassépark” door Saskia Hagedoorn van de firma Hydreco, ei
 -  uur Pauze
 -  uur Rondleiding langs de WKO-installatie (Warmte Koude Opslag).
 -  uur Napraten, netwerken en sluiting.