Na een broodje en koffie/thee op de boot naar Texel, werden we bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ontvangen door Marck Smit en Furu Mienis. Na een korte introductiefilm van het NIOZ, vertelde Marck Smit over het verkennen van de diepzee. Hierna ging Furu in op het zogenaamde Deep Sea Mining, waarna een rondleiding werd gegeven over de faciliteiten van het NIOZ. 

Het NIOZ werd gevestigd in 1876 en bestaat dus al 140 jaar! 71% van de aarde bestaat uit zeeën! En dat terwijl we van de maan meer weten dan van de zee. Zeeën zijn belangrijk voor ons: het is een bron van zuurstof, het beinvloed het klimaat, het is een bron van energie en biodiversiteit. Doel van het NIOZ is dan ook is om te leren van (en over) de zee; hiervoor wordt fundamenteel en toegepast onderzoek verricht naar zeeën en oceanen. Bij NIOZ werken ongeveer 200 mensen, met nog eens 200 flexibele krachten. Typische onderzoeksgebieden zijn geologie, biologie, chemie en oceanographie. Voor onderzoek heeft het NIOZ eigen schepen, waaronder de Pelagia. Het gebied waar het NIOZ onderzoek doet is in principe de hele wereld, maar met name de diepzee en zeeën in de buurt (dit in verband met de logistiek). De drivers voor het onderzoek zijn met name de klimaatverandering, de stijging van het zeewaterniveau, het effect op de golfstromen, het effect op CO2 concentraties. Daarnaast vindt ook onderzoek plaats op het gebied van zeewier (voeding, CO2 buffer).

Voor het diepzeeonderzoek is er niets 'off-the-shelf', dus alles moet gemaakt worden. Veel instrumenten die gebruikt worden zijn bij NIOZ ontwikkeld als prototype; uiteindelijke productie vindt plaats bij diverse bedrijven uit de regio. Diepzeeonderzoek is niet zo simpel als het lijkt: het diepste punt ligt op 11 km (Marianentrogt), alwaar een druk van 1000 bar heerst en een temperatuur van 3 graden Celcius. Problemen die men bij diepzeeonderzoek ondervindt zijn dan ook hoge druk, corrosie, radio contact, lokale energievoorziening, temperatuur, beweging (stroming, deining) en het beperkte zicht. Hierdoor zijn de diverse gereedschappen die men gebruikt bij diepzeeonderzoek vaak zo complex en groot. 

De zeeën worden ook gebruikt voor mijnbouw, met name cobalt en mangaan nodules worden in de diepzee gedolven. Reden hiervoor is dat China een monopolie heeft op deze grondstoffen en de rest van de wereld naar andere gebieden zoekt. Probleem hierbij is dat deze diepzee-mijnbouw van grote invloed is op het zeemilieu; de grondstoffen worden opgezogen en gefiltered en het restmateriaal wordt weer 'gedumpt' op de zeebodem. Het NIOZ doet onafhankelijk onderzoek naar de invloeden hiervan, onder andere via het zogenaamde TREASURE project. 

Programma

 -  uur Vertrek ferry uit Den Helder (parkeren op parkeerplaats bij ferry)
 -  uur Aankomst NIOZ / ontvangst met koffie
 -  uur Introductie NIOZ
 -  uur Presentatie: 'De diepzee verkennen: hoe doe je dat?' door ir Marck Smit
 -  uur Presentatie: 'New frontiers: deep sea mining', door prof Gert-Jan Reichart
 -  uur Rondleiding langs de labs en de workshops
 -  uur Vertrek naar de boot
 -  uur Boot terug naar Den Helder