Lezingen Diensten, PV zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen bij Volta Limburg in Schinnen. Dinsdag 4 juli 2017.

 

Onze gastheer Hans Schlosser, manager operations van Volta Limburg, heeft in zijn presentatie het ontstaan en de ontwikkelingen van Volta toegelicht en daarmee de positie van Volta in de markt geschetst

.Historie van het bedrijf

In 1909 werd de P.L.E.M. ( Provinciale Limburgse Elektriciteits Maatschappij ) opgericht en in 1934 werd Limagas  ( Limburgse Maatschappij voor Gasdistributie ) opgericht. Deze twee bedrijven zijn in 1992 gefuseerd tot Mega Limburg. Door veranderde wetgeving mochten energieleveranciers niet meer actief zijn in de verhuurmarkt. Dat was de reden dat in 1995 Volta Limburg is opgericht als verhuurbedrijf van de warmwatertoestellen, die men in de markt had uitgezet.

Mega werd Essent en nu in 2017 is Essent 100% eigenaar van Volta Limburg. Zusterbedrijven van Volta vormen in heel Nederland een dekkend netwerk in deze business.

Dienstverlening

Volta Limburg is een “totaal ontzorger” in en om de woning, dat wil zeggen dat zij een netwerk van eigen monteurs hebben, die in het hele werkgebied woonachtig zijn, waardoor met korte aanrijtijden service verleend kan worden in het leef comfort van de klanten.

Kernwaarden en maatschappelijke activiteiten

De kernwaarden van Volta veranderen de laatste jaren van aandacht voor de techniek naar aandacht voor de mens, die de techniek gebruikt. Met andere woorden, men richt zich op kwaliteit en veiligheid, van mens en omgeving, door openheid en transparantie.

Door sponsoring in cultuur, sport en natuur, streeft Volta Limburg ernaar om de kernwaarden onder de aandacht te brengen van de bewoners van Limburg.

De focus in deze verandert daardoor van pure techniek naar verduurzaming, zonnecollectoren, recycling, CO2 vermindering en MVO ( maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ).

Huidige diensverleningspakket en aanbod van apparatuur 

Vanuit de basis  - verhuur, verkoop en service aan C.V. ketels en warmwatertoestellen -   wordt nu  aanvullend daaraan advies gegeven en uitvoering gepland ten aanzien van (woning-) isolatie, ventilatie, zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, slimme thermostaten ( beheer op afstand ) met in de toekomst de integratie van al deze systemen in de smarthome toepassingen.

Energiebesparing, Isolatie en Verwarming van woningen

Er zijn niet meer veel ontwikkelingen aan moderne Hoog Rendement CV ketels te verwachten; de focus van fabrikanten is steeds meer gericht op de combinatie van lage temperatuur CV installaties, met zonneboilers en/of met warmtepompen. De inzet van Fossiele brandstof voor de warmwatervoorziening in woningen wordt de komende decennia steeds verder afgebouwd. Dit energie transitieproces met name is voor Volta Limburg de reden dat men de kernwaarden verandert en de focus verlegd zoals beschreven.

Woningen worden zelfvoorzienend in de energievoorziening. Isolatie en ventilatie middels WTW
( warmte terugwinning ) zijn daarmee de aandachtspunten voor de moderne woningbouw.

Ventilatie is in de huidige kierdichte woningen van  groot belang.

Woningbeheer op afstand (Domotica), door de eigenaar of middels een servicepakket van Volta Limburg, wordt naar zijn mening de toekomst.

PV Zonnepanelen

Na een korte pauze kwam Peter van Slooten, marketing manager van Volta Solar aan het woord. Omdat we hadden aangekondigd met ingenieurs te komen, had hij zijn technische collega Krishan Boere, Projectleider Volta Solar meegevraagd, zodat ze beide samen alle vragen konden beantwoorden.

Volta Solar is voortgekomen uit Eco Pro, een installatiebedrijf met al meer dan tien jaar ervaring. Onder de paraplu van Volta Limburg is men de laatste jaren in staat om, in samenwerking met  woningcorporaties en gemeenten, projecten groter aan te pakken en uit te voeren. Volta Solar werkt nu landelijk, maar men kijkt zeker ook naar de aangrenzende regio’s van België en Duitsland.

Peter begon zijn voordracht met de uitleg over zonnepanelen. Het ging daarbij over rendementen, investeringen (geld op de bank brengt vrijwel niets op ), milieu en energielabel van woningen.

Tips waren onder andere:

  • begin met aanpassing van uw gewoonten, licht uitdoen, apparaten uitschakelen etc.
  • bekijk uw eigen jaarafrekening, wat kost het u daadwerkelijk en hoe ontwikkelen de kosten?
  • pas toestellen en verlichting toe, die minder verbruik kennen;
  • wek nooit meer op dan u zelf nodig heeft;
  • wek niet meer op dan technisch verantwoord is.

Met foto’s van satellieten en moderne software is Volta Solar in staat een unieke en passende offerte te maken voor alle woningen. Dakhellingen, positie t.o.v. de zon, schaduwwerking van objecten uit de omgeving op PV panelen, etc.,  alles wordt in de berekeningen meegenomen.

Ook de soorten en technische verschillen van de diverse zonnepanelen werden toegelicht. Een nieuwe ontwikkeling is het glas-glaspaneel, de zonnecellen zitten verpakt tussen twee glasplaten en daardoor heeft dit paneel een hogere opbrengst en een langere levensduur (minder vochtgevoelig).

Krishan heeft een grafiek toegelicht, waarbij de zonnepanelen van de satellieten van de NASA technisch vergeleken werden met de zonnepanelen op onze woningen. Hierbij is gebleken dat er nog heel veel rendementswinst te halen valt, alleen is dat nog niet financieel rendabel te maken, want de terugverdientijd van een NASA paneel werd berekend op 800 jaar.

 

In dak ( Built On PV ) systemen, zijn de pv systemen waarbij de zonnepanelen ook dienst doen als dakbedekking. Deze systemen zijn volledig in de bouw te integreren en vormen daardoor een onderdeel van de architectuur van de bebouwing.

Omvormers (van gelijkstroom naar wisselstroom) zijn het hart van de PV installatie en het advies was om daar zeker niet op te bezuinigen. Ook hier werden de diverse soorten en technische verschillen toegelicht.

Zonneboilers

Na de zonnepanelen werden de zonneboilers besproken. Het interessante van deze systemen is de integratie in de technische installaties van de (woon)bebouwing. De zonneboiler is niet alleen voor de warmwater voorziening, maar kan ook de lage temperatuur CV installatie voeden en via een aansluiting op de combiketel, daarnaast ook een hoge temperatuur CV installatie en natuurlijk het warm badwater. Tevens kan de zonneboiler de vaatwasser en de wasmachine voorzien van warm tapwater, zodat in die machines het waswater niet meer verwarmd hoeft te worden.

Warmtepompen

Warmtepompen en inzet van aardwarmte (geothermie) werden aangetipt als de laatste schakel in de verduurzaming apparatuur van Volta Limburg.

In 2016 werd JTS Energietechniek overgenomen door Volta Solar. Dit bedrijfsonderdeel is al bekend in de markt door haar warmtepompen.

Afronding en dankwoord

Deze avond heeft ons een doorkijk gegeven naar de mogelijke toekomst van de energiesystemen in onze woningen en zeker naar de integratie van de diverse systemen. Na afloop van de lezingen ontstonden dan ook geanimeerde gesprekken tussen de aanwezigen onderling en de inleiders.

 

We danken de heren Schlosser, van Slooten en Boere dan ook hartelijk voor de ontvangst, de gastvrijheid en hun bijdragen aan deze avond.

Programma

 -  uur Ontvangst met koffie en thee
 -  uur Lezing 'Warmwatertoestel als energieleverancier', door ing. Hans Schlosser
 -  uur Pauze
 -  uur Lezing 'Werkwijze van Volta Solar en uitleg systemen', door Peter van Slooten
 -  uur Gelegenheid tot napraten onder het genot van een drankje