Omschrijving

 

Constructieve oplossingen voor de eeuwenoude kademuren

Utrecht is een van de oudste steden in Nederland. Maastricht staat onbetwist op nr. 1, dan volgen Nijmegen en Utrecht die om de eer gaan strijden. Gelegen op een zandrug was er al in de prehistorie een nederzetting. De Romeinen bouwden in 50 n.Chr. hun fort Trajectum, dat lag op een kruispunt van wegen langs de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. In de Middeleeuwen werd Utrecht (toen Trecht) een kerkelijk centrum. In die tijd bloeide de handel op.

In 1122 kreeg Utrecht stadsrechten, wat een belangrijke aanzet was in de ontwikkeling van de stad met zijn kades, werven en kelders langs de grachten. Sommige stammen nog uit de middeleeuwen, andere zijn in de loop der tijd hersteld. In de huidige stad zijn nog vele resten die de geschiedenis laten zien. De Kromme Nieuwegracht is een kenmerkend stukje Utrecht waar de geschiedenis voor het oprapen ligt.

Door de jaren heen zijn er diverse herstelwerkzaamheden aan de kade- en kluismuren langs de Kromme Nieuwegracht uitgevoerd. In 2015 is gestart met recente plannen voor het verbeteren van de funderingen. Het betreft oude constructies die soms meer dan 1000 jaar oud zijn, situaties waar men rekening mee zal moeten houden. De kennis van de geschiedenis is dan ook van groot belang om “verrassingen” tijdens de uitvoering zoveel mogelijk te voorkomen. Daartoe zijn onderzoeken uitgevoerd, soms met moderne technieken, maar het archiefonderzoek is minstens zo belangrijk. Vanwege de variatie in tijd waarin de diverse kelders zijn gebouwd, zijn alle adressen met kelders aan de Kromme Nieuwegracht bezocht, waarvan rapporten zijn opgesteld in opdracht van de gemeente Utrecht.

Tijdens de presentatie zullen we verder ingaan op de historie, ontwikkeling en infrastructuur van deze bijzondere plek van Utrecht, waar gebieden zijn die tot vandaag nog verrassingen voor ons kunnen hebben.

Tijdens de wandeling zien we ook de invloed van het hedendaagse gebruik en de consequenties die dit meebrengt voor het behoud en onderhoud. Wellicht zal dit aanleiding zijn tot een boeiende discussie tijdens de afsluitende borrel.

U bent van harte uitgenodigd.

 

Spreker(s)

ir. A de Prouw (directeur constructie/ advies bureau De Prouw B.V.)

Locatie

Domplein 29, 3512 JE Utrecht

De Westerdijkzaal (rechts vd ingang)

Organisator

Regio Utrecht

 

Naam en contactgegevens voor informatie

Jaap Vogelaar

jaap2vogelaar@gmail.com

 

 

 

 

Programma

 -  uur Inloop met koffie en thee
 -  uur Lezing & Rondwandeling
 -  uur Borrel in de faculty Club, gelegen in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.