Workshop Cambridge Engineering Selector
 
NHL Hogeschool, Leeuwarden – Hoge eigenschap gedeeld door lage eigenschap.

De ontvangst is dit keer vanaf half vijf, want er is met zorg een uitgebreid programma inclusief college en practicum voor de deelnemers opgezet.

Dit is de vierde bijeenkomst alweer in het kader van kennisuitwisselingsbijeenkomsten van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs op de NHL Hogeschool en de derde die het KIVI samen met dhr. Jaap F.J. Verhage organiseert. Eerlijkheidshalve gebiedt te zeggen dat dit ook de laatste activiteit is die dhr. Verhage als docent Materiaalkunde verzorgt. Na het schooljaar 2015/2016 gaat hij met pensioen.

Rond 17:00 uur heeft iedereen het lokaal gevonden en kan dhr. Jaap F.J. Verhage beginnen. Na uitleg over het Cambridge Engineering Selector[1] (afgekort CES), een aantal parameters en het nut van de applicatie volgt er een korte break met de inmiddels gebruikelijke soep, broodjes en fruit.

Na een flinke afstand te hebben overbrugd, van het collegelokaal naar het computerlokaal, gaan de deelnemers zelf met het CES op de computer aan de slag. Het belooft een pittig en interactief programma te worden waarbij de focus ligt op het delen van de hoge eigenschap door de lage eigenschap.

Elke deelnemer werkt op zijn eigen computer en volgt de stappen die Jaap op het scherm tovert. Gedreven geeft Jaap de deelnemers de ene na de ander opdracht. Ook vuurt hij vragen af en controleert regelmatig of iedereen hem kan volgen. Als het de deelnemers niet lukt, doet hij de stappen nog een keer op het grote scherm voor of komt langs om te kijken wat handig is om te veranderen. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze in snel tempo en achtereenvolgens dit soort grafieken op het beeldscherm te voorschijn halen:

Na een tijdje is het duidelijk wat voor een krachtige applicatie dit eigenlijk is en dringt het tot de deelnemers door hoe je het kunt gebruiken. Door zelf de knoppen te bedienen worden eenvoudig nieuwe inzichten verkregen. Naast eigenschappen en combinaties van eigenschappen zit de database van het programma vol met toepassingen, fabricageprocessen en vormen.
Een ander belangrijk aspect waarop de materiaalkeuze gebaseerd kan worden is duurzaamheid. Zo wordt er naast fabricage gekeken naar gebruik en einde leven. In het CES is dit vertaald een aantal indicatoren. Goed om te weten dat deze 4 indicatoren meegenomen worden in relatie tot een materiaalkeuzeselectie:
  1. Footprint CO2
  2. Energie-inhoud
  3. Recycle fractie       
  4. ECO audit

De snelheid zit er goed in en het lukt de deelnemers dan ook om bijna alle opgaven te maken. Er is zelfs nog tijd voor een extra vraagstuk op verzoek van een van de deelnemers. Jaap doet klassikaal voor welke parameters gekozen dienen te worden en hoe de grafiek er uiteindelijk uit komt te zien.

Geïnspireerd en enthousiast gingen de meeste deelnemers rond kwart voor 10 richting huis. Het is ons gelukt de deelnemers voor CES te interesseren en wie weet gaan ze het in de toekomst gebruiken!

Meer informatie over CES en/of materiaalkundevraagstukken in zijn algemeenheid? Neem contact op met dhr. Jaap F.J. Verhage.

Een workshop of presentatie bijwonen of zelf geven? Neem contact op met Mariska van Cronenberg | m.vancronenberg@online.nl | +31 6 512 02 681

Tekst: Ir. Mariska van Cronenberg

[1] CES is een computerapplicatie die het voor materiaaldeskundigen en productontwikkelingteams mogelijk maakt om data van materiaaleigenschappen te vinden, te onderzoeken en toe te passen.

 

Programma

 -  uur Workshop CES