Bedrijfsbezoek aan Perteon op 16 oktober 2013

Perteon staat voor Personen, Techniek en Ondernemerschap en dat is wat we volop hebben gezien tijdens ons bezoek in Oldenzaal. Bevlogen ondernemers die een prachtig staaltje van techniek inzetten om (gehandicapte) personen optimaal te kunnen ondersteunen bij het zitten.

Dit is in één zin waarom het bedrijf in 2007 is opgericht; drie bevlogen ondernemers die er stellig van overtuigd waren (en nog steeds zijn) dat slimme techniek behulpzaam kan en moet zijn om (vaak meervoudig) gehandicapte mensen weer mee te laten doen in de samenleving. Liggend in bed, starend naar het plafond kan nauwelijks gesproken worden van echte deelname. Maar zo goed als mogelijk is rechtop zitten en weer interactie mogelijk maken met de directe omgeving, is het mooiste wat je deze mensen geven kunt. En dat is wat hier iedere dag gebeurt!
Na drie jaar ontwikkeling en bouwen aan een (gepatenteerd) productiesysteem, is in 2010 de eerste echte orthese geproduceerd. Omdat het hele business model onafhankelijk is gemaakt van de locatie van de eindgebruiker, is in 2011 ook meteen de stap gezet richting export naar het buitenland.

Het aanmeetproces werkt als volgt: eerst wordt de eindgebruiker in eigen omgeving bezocht en wordt m.b.v. een slimme pas-stoel een ‘afdruk’ gemaakt van het benodigde ondersteuningsvlak. Deze afdruk wordt gedigitaliseerd en m.b.v. slimme software vertaald naar een uit polystyreen uit te frezen kern. Rondom deze kern wordt met 2-componentenhars een schaal gemaakt, waardoor een onverwoestbare draagconstructie ontstaat. In deze draagconstructie wordt m.b.v. gestoffeerd schuim een comfortlaag aangebracht die zorgt voor de micro-ondersteuning. Dit geheel past zo naadloos op de contouren van de eindgebruiker dat verzitten niet meer nodig is! Al deze activiteiten worden binnen 5 werkdagen uitgevoerd en dit ook nog met de garantie dat de orthese geheel opnieuw wordt gemaakt, mocht het resultaat niet naar wens zijn!

Het zal duidelijk zijn dat de eindgebruiker dolgelukkig is met deze nieuwe producten. Het is jammer te moeten constateren dat de logistieke keten en de in Nederland gebruikelijke financierings-structuur voor dit soort producten middels MWO en AWBZ nog wat stroperig zijn, waardoor de groei onnodig wordt geremd. Toch zijn wij er als bezoekers van overtuigd, dat dit bedrijf nog een prachtige toekomst voor zich heeft en heel veel kan betekenen voor de beoogde doelgroep!!

 

Dick Kroon