Op woensdag 14 mei werd een groep van 24 KIVI leden en gasten hartelijk ontvangen in het indrukwekkende SKF Engineering & Research Centre. Het thema voor de ontmoeting was om met elkaar meer te weten te komen over het ontstaan, het implementeren en het toetsen van de ISO55000.

Voorafgaand de presentaties kreeg de groep een rondleiding door het Engineering & Research Centre. Deze rondleiding werd verzorgd door Hans Sloof, Manager Technical Visits, en was met recht bijzonder te noemen. De groep werd meegenomen naar het hart van SKF waar fundamenteel en toegepast onderzoek werd verricht aan een heel scala van gebieden. De rondleiding startte met een bezoek aan de werkplaats waar alle verschillende gereedschappen waren verzameld ontworpen door SKF voor het verrichten van werkzaamheden aan bijvoorbeeld SKF Lagers.

Na de werkplaats bracht de groep een bezoek aan de verschillende microscopie afdelingen waar o.a. Elementen Analyse en Elektronen Microscopie werden toegepast om het gedrag van SKF onderdelen te onderzoeken.

Een bijzondere ruimte was die waar de X-Ray defractie plaatsvond, hier werden van onderdelen de levensduur bepaald onder radioactieve omstandigheden. Kennis hierover leidt weer tot het samenstellen van een product met o.a. een ideale samenstelling qua legering.

De test hal was de volgende stop op de route. In deze hal werden dynamische en statische testen uitgevoerd o.a. ten bepaling van de levensduur. Hierin stonden o.a. opstellingen van treinwielen en windmolenlageringen. De testen vonden plaats onder dynamische omstandigheden aangestuurd door hydraulische cilinders.
De rondleiding werd afgesloten en de deelnemers gingen op weg naar de sprekers.

De eerste spreker was Boris Neefjes van Evides. Als Maintenance Manager is hij verantwoordelijk geweest voor het implementeren van de PAS55 en is nu bezig met de voorbereiding voor de ISO55000 certificatie. Evides produceert en verwerkt industriewater en is vooral werkzaam in Zeeland.

De aanpak van Evides bij het implementeren van de ISO55000 was het omzetten van de termen Asset, Asset Management en Asset Management Systeem in concrete zaken en hiermee antwoord geven op de vragen:
- Wat moet je doen?
- Wanneer moet je dat doen?
- Hoe moet je dat doen?
- En wie moet dat doen?
Tijdens de presentatie ontstonden reeds discussies over ervaringen en verschillende werkwijzen.

De volgende presentatie was van Hanno Spoelstra, Manager Asset Management bij SKF en mede auteur van de ISO55000.
Hanno gaf een overzicht van de ISO55000 waarbij de balans tussen kosten, kansen en risico’s de basis vormde voor de ISO55000. En passant ontstond de discussie waarom we in Nederland nog niet één risicomatrix hanteren. Een discussie waar we wellicht een volgend Event voor kunnen organiseren. Uiteindelijk sloot Hanno af met de stelling over KPI’s “meten is weten, maar interpreteren is leren”. Hiermee kon hij op de instemming van de zaal rekenen.

De laatste spreker was Alex Roovers van Lloyds Registers. Alex is werkzaam als consultant binnen Loyds waar hij klanten begeleid naar de implementatie van de ISO55000 en waar hij klanten audit op de ISO55000.
Voor een auditor die komt toetsen is de vooral samenhang tussen de verschillende processen van belang, zo betoogde Alex. Hierbij gaf Alex een aantal voorbeelden aan de hand van de verschillende stappen uit de ISO5500. Dit waren:
- De context van de organisatie, wie zijn de stakeholders en welke analyse heb je toegepast om deze te identificeren?
- Het strategisch Asset Management Plan, hoe wordt het toekomst beeld vertaald naar de Core Business van de organisatie?
- Het Integraal Risico Management, welke risico’s zijn geïdentificeerd en hoe wordt hiermee omgegaan?
Na de sprekers was er ruimte voor discussie waarbij vooral de stelling werd ontkracht dat certificeren een “circus” is, maar een manier ondersteunt bij een goede manier van werken.

Na afloop ging de discussie verder in de Explorer bar van SKF. De rondleiding, de sprekers, de gastlocatie en de discussie maakten dit tot een geslaagd event!