Omschrijving

DUURZAAM - C2C - CIRCULAIRE ECONOMIE
____________________________________
In de circulaire economie gaat niets verloren

Drie lezingen over toepassingen van Circulaire Economie

[1] Wat is circulaire economie: Douwe Jan Joustra is één van de koplopers in circulaire economie en was betrokken bij de introductie ervan in Nederland. Initiatiefnemer van het rapport ‘Circulair ondernemen’ waarin business kansen voor Nederland zijn verkend. Momenteel is hij programma manager Design in de Accelerator Circulaire Economie NL. In zijn presentatie zal hij ingaan op de basisprincipes van de circulaire economie. Welke nieuwe business modellen zijn te herkennen? Als tweede element gaat hij in op de circulaire economie als een ‘living system concept’ en wat we leren van de natuur om tot een houdbaar, waardevol, economisch systeem te komen. Voorbeelden ontbreken natuurlijk niet.

[2] De toepassing van circulaire economie bij de tapijtleverancier Interface: Interface is de uitvinder van de Heuga tapijttegel, een Nederlandse innovatie. Het bedrijf werkt inmiddels al 20 jaar aan haar Mission Zero. het doel om een herstellende bijdrage te leveren aan milieu en maatschappij en in 2020 negatieve impact tot nul te reduceren. In deze tijd hebben ze ervaring opgedaan in de transitie van lineair naar circulair, door de principes van de natuur toe te passen: biomimicry. Dankzij co-creatie heeft dit doel geleid tot circulaire innovaties op het gebied zowel processen, producten en diensten.

[3] De toepassing van circulaire economie bij het nieuwe kantoor van Alliander: Het gebruik van het complex voor 1.200 medewerkers moet CO2-neutraal worden door het gebruik van zonnepanelen en een WKO-installatie. De restenergie wordt geleverd aan de omgeving. Een van de uitgangspunten bij het aanpassen van de gebouwen, is ‘afval als grondstof’. Het materiaal dat overblijft, wordt hergebruikt op het terrein. Nieuwe materialen zijn recyclebaar. Het regenwater wordt door het dak opgevangen voor de koeling van het gebouw en om te kunnen gebruiken als spoelwater voor de toiletten.
Het kantorencomplex van Alliander maakt deel uit van plannen van de gemeente Duiven om bedrijventerrein Nieuwgraaf te verduurzamen. Het gebouw wordt door
middel van ‘co-creatie’ ontwikkeld, in samenwerking met medewerkers van Alliander. Het gebouwencomplex wordt ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken met in totaal ruim 850 flexibele werkplekken. De totale
oppervlakte van het gebouw is 15.000 vierkante meter.
Het ontwerp voor dit gebouw is gemaakt door architect
Thomas Rau, dé koploper in circulair bouwen.

16:30 Ontvangst met koffie/thee en broodjes
17:15 Opening
17:30 [1] Wat is circulaire economie
18:15 [2] Toepassing van circulaire economie bij Interface
19:00 Pauze
19:45 [3] Toepassing van circulaire economie bij het nieuwe kantoor van Alliander in Duiven
20:30 Discussie
21:00 Afsluiting met een drankje

Kantoor Alliander in Duiven --->

Spreker(s)

[1] Douwe Jan Joustra IMSA
[2] Geanne van Arkel Interface
[3] Koen Eising Alliander

Locatie

The Awarehouse Interface

Industrielaan 15, Scherpenzeel

Organisator

Regio Gelderland

Regio Oost

Regio Utrecht

Duurzame Technologie

Naam en contactgegevens voor informatie

Gerard Thomas

gerard.thomas@hetnet.nl

IMSA

Interface

Alliander