Omschrijving

Het deelnemersaantal is verhoogd, inschrijven is weer mogelijk !!

Onderwerpen:
1. Windenergie off shore
2. Windenergie on shore
3. Gebruik van kleine windturbines

Bernard van Hemert, Senior Project Manager Offshore Windfarms

Wind op zee; zomaar wat technische uitdagingen…
Sinds hij actief werd in de offshore windparken heeft Bernard van Hemert een viertal windparken van binnen en van buiten leren kennen. Aan de hand van zijn ervaringen geeft hij inzicht in hoe groot de offshore windturbines en hun fundaties tegenwoordig zijn, en wat we in de toekomst kunnen verwachten. Welke technische uitdagingen komen de ontwerpers en projectontwikkelaars tegen? Waar en hoe maak je een fundatie die tot wel 900 ton weegt? Met wat voor kranen en schepen vervoer je zo’n paal? Hoe hei je die in de zeebodem zonder dat de paal of de hamer bezwijkt onder de enorme krachten? En hoe bevestig je vervolgens de turbine aan deze fundatie? En hoe zit het dan met de elektriciteitskabels die de windturbines met elkaar en met het transformatorstation verbinden? Aan de hand van dia’s zal Bernard ingaan op deze en vele andere uitdagingen die de windparken op zee ons bieden. Vragen en verzoeknummers zijn welkom!

Jos Beurskens, Ex headed the Renewable Energy and Wind Energy Units ECN

Na een korte uiteenzetting over de fysische en technische aspecten van windenergieconversie (op turbine en windparkniveau) en integratie in ons elektriciteitssysteem, wordt ingegaan op de huidige stand van zaken. Hoeveel vermogen is nu geïnstalleerd? Wat is het marktpotentieel? Wat is de bijdrage aan ons elektriciteitsverbruik? Omdat de meest aantrekkelijke windlocaties langzamerhand gebruikt zijn of, vanwege gebrek aan publieke acceptatie, niet gebruikt kunnen worden, komen gebieden met meer extreme klimatologische condities voor de exploitatie van de wind in beeld. Dat betreft dan met name gebieden waar het gevaar voor ijsafzetting groot is en gebieden, waar erosieve omstandigheden heersen in combinatie met hoge temperaturen (woestijnen). Tijdens de voordracht zal, als voorbeeld, dieper ingegaan worden op de koud klimaat toepassingen.

Frits Ogg, zelfstandige en werkzaam als auteur, docent en adviseur op het gebied van energie en innovatie

Kleine en middelgrote windturbines:
Kleine en middelgrote windturbines hebben wereldwijd hun eigen specifieke toepassingen. Zoals er verschillen zijn tussen auto's en fietsen – beide vervoermiddelen – zijn er ook verschillen tussen kleine, middelgrote en grote windturbines. Frits Ogg zal ingaan op de verschillen en specifieke toepassingen van kleine en middelgrote windturbines, zoals landelijke gebieden, eilanden, telecom en telemetrie. Ook zal hij ingaan op specifieke problemen van het inpassen van windenergie in eilandnetten, zwakke netten en windturbines in picogrids.

Spreker(s)

1. Bernard van Hemert, Projectleider
Gemini Offshore windpark
2. Jos Beurskens, ex ECN Petten
3. Frits Ogg

Locatie

IPKW Industrie Park Kleefse Waard

Westervoortsedijk 73, 6827 AV Arnhem

Organisator

Regio Gelderland

Naam en contactgegevens voor informatie

Gerard Thomas

gerard.thomas@hetnet.nl

Programma

 -  uur Ontvangst met koffie en thee
 -  uur Opening door Frans van der Loo, dagvoorzitter en discussieleider
 -  uur 'Wind op zee' door Bernard van Hemert
 -  uur 'Wind op het land' door Jos Beurskens
 -  uur Pauze met een broodjesmaaltijd
 -  uur 'Kleine en middelgrote windturbines' door Frits Ogg
 -  uur Discussie onder leiding van Frans van der Loo, ex taskforce Windenergie EZ
 -  uur Afsluiting met een drankje