Homelab 2050-6 Systemen voor goed wonen
Omschrijving
"De huizen die nu en in de nabije toekomst zullen gebouwd worden zullen er in 2050 nog staan. Zullen die voldoen aan de eisen en wensen van 2050? Houden we wel rekening met belangrijke zaken van de toekomst?”.
In een aantal bijeenkomsten willen we deze vraag systematisch behandelen. Veel huizen die na de oorlog gebouwd zijn voldoen nu niet meer aan de huidige normen en wensen. We willen in deze serie alle aspecten behandelen die belangrijk kunnen zijn voor de huizen van 2050. In de uitgebreide serie van EU2050Powerlab (www.kivi.nl/eu2050powerlab) hebben we gezien hoe de energievoorziening van de huizen er in de toekomst zal uitzien en wat de vereiste energievraag zal zijn.
Maar behalve de energievraag zijn nog veel andere zaken van belang. Duurzaamheid in zijn geheel wordt van belang. Maar ook andere zaken zoals een gezond binnenklimaat in het huis en een huis dat makkelijk te bedienen en te onderhouden is.
Deze zesde bijeenkomst heeft als thema “betrouwbaarheid, onderhoud en systeem bediening ”. Hierin komt de centrale aansturing van de energie besparende systemen en hun bediening aan de orde.
Een goed concept voor de interactie met de systemen is noodzakelijk om de besparingen te realiseren. Zonder kwaliteit garanties en controles is dat moeilijk. Daarom is adequaat onderhoud van ventilatie en verwarmingssystemen essentieel.
Op afstand monitoren en besturen van de systemen is een simpele zaak in 2050 als alles connected is. Zo krijgen we een gemakkelijk te bedienen, automatisch systeem dat via monitoren op afstand in vorm blijft.
De eerste spreker zal ons uitleggen wat op dit vlak de trends voor levensduur verlenging zijn in de professionele (industirële) wereld (krijgsmacht, NS, F16, F35,..), wat dit voor een ons huis in 2015 gaat betekenen en wel speciaal op het gebied van Condition Based Maintenance (CBM).
Hij doet dit vanuit zijn ervaring aan de Universiteit Tilburg en het Dutch Institute for World Class Maintenance (http://www.worldclassmaintenance.com/nl/).
De tweede spreker voegt hieraan toe zijn kennis en ervaringen met toepassingen op grote schaal van sensoren en analyses met Big Data bij TNO projecten (https://www.tno.nl/nl/aandachtsgebieden/energie/sustainable-energy/).
De derde spreker is vanuit het adviesbureau DWA (http://www.dwa.nl/direct) schets het ideaal beeld van de energie huishouding en klimaat in een woning of gebouwencomplex, waarna blijkt dat in de echte wereld beperkingen, die stuk voor stuk afgepeld worden, waaruit blijkt dat een een beheerconcept nodig is om het prestatieniveau van energie en klimaat te kunnen benaderen. Dit is mogelijk d.m.v. het monitoringsysteem MonaVisa, die de beperking of het uit de pas lopen kan melden of laten verminderen / oplossen. http://www.monavisa.info/ )
In deze bijeenkomst wordt besproken hoe dit gerealiseerd kan worden.
zie voor het programma Homelab2050 verder de website www.kivi.nl/homelab2050 .
Spreker(s)
Prof. Dr. H.A. Akkermans, Universiteit Tilburg, Dutch Institute for World Class Maintenance, Breda
ir. W. Borsboom, Business Consultant Energy and Comfort Systems TNO, Delft
Ir. J.J. Buitenhuis, senior consultant energyconcepts, DWA, Bodegraven
Locatie
Universiteit Utrecht, Bibliotheek, Boothzaal
Heidelberglaan 3 Utrecht
Organisator
Elektrotechniek
Meet-, Regel- en Besturingstechnologie
Telecommunicatie
Energie- en Warmtetechnologie
Regio Zuid
KIVI Students Delft
KIVI Students Eindhoven
Regio Den Haag
Regio Leiden
Regio Utrecht
Naam en contactgegevens voor informatie
Dr.ir. Steven Luijtens ing. Paul van Moerkerken Dr.ir. Eric Persoon ing. Gidi van Heijst
Dutch Institute for World Class Maintenance