Meriç Kessaf wilde als student Bouwkunde onderzoek doen in Turkije naar het aardbevingsbestendig maken van huizen. En toen voltrok zich de ramp in februari van dit jaar, waarbij zij familieleden verloor. Met haar Architectural Recovery Team zet ze zich nu in voor de wederopbouw van deze gebieden en het beschikbaar maken van robuuste, aardbevingsbestendige huisvesting. Wij spraken Meriç over het Architectural Recovery Team, het werkbezoek aan een van de zwaar getroffen aardbevingsgebieden in Turkije en wat het KIVI Studie- en Reisfonds hierbij kon betekenen.

Architectural Recovery Team (ART)

Het Architectural Recovery Team (ART) is acht maanden geleden begonnen als een studenteninitiatief met support van docent Job Schröen van de TU Delft. Nu is het een zelfstandige stichting die samenwerkt met de TU Delft. Mede-oprichter Meriç vertelt over de missie van de stichting: “Wij willen de door de aardbevingen getroffen gemeenschappen in Turkije helpen met veilige en duurzame huisvesting. Onze prioriteit ligt bij het bouwen van aardbevingsbestendige, kosteneffectieve, mileubewuste woningen die voldoen aan de behoeften van de gemeenschap. We leggen een sterke nadruk op duurzame en modulaire huisvestingsoplossingen die rekening houden met lokale materialen en culturele factoren. Samenwerking met de gemeenschap om de beste oplossingen voor hun behoeften te vinden is hierbij cruciaal. Naast de bouw van de huizen willen we een open kennisplatform creëren om de opgedane kennis te delen, zodat dit als leidraad kan dienen voor andere rampgebieden.” 


Beeld: ©️ Architectural Recovery Team

Werkbezoek aan Hatay

Het Architectural Recovery Team is nu aan het werk voor een gebied waar een zware aardbeving heeft plaatsgevonden en waar veel hulp nodig is, Hatay in Turkije. Drie teamleden, waaronder Meriç, bezochten begin november Hatay, met financiële steun van KIVI. Deze veldreis was cruciaal voor de ontwikkeling van het project. Meriç vertelt: “We hebben documentatie van de regio verzameld en bestudeerd, doelen en problemen geïnventariseerd en we hebben gesproken met lokale dorpsbewoners, die de behoeften van de lokale gemeenschap hebben toegelicht. Belangrijke input die nodig is voor de verdere ontwikkeling van het ontwerp. Ook hebben we gesproken met belanghebbenden en zijn overeenkomsten getekend om de bouw van het prototype in de regio toe te staan.”


Beeld: ©️ Architectural Recovery Team

Testen van prototype

Momenteel ontwikkelt het Architectural Recovery Team het ontwerp voor het prototypehuisvesting, een belangrijk onderdeel van hun langetermijnhuisvestingsstrategie. Meriç vertelt hierover: “Om de effectiviteit van het ontwerp te garanderen, is het absoluut noodzakelijk dat wij kunnen testen. Wij zijn daarom van plan om in in het voorjaar samen met DERIX een prototype op schaal 1:1 te bouwen. Vervolgens zullen er testen in Nederland worden gedaan voordat het vervoerd wordt naar Hatay. Daar zal het ter plaatse worden getest terwijl het eerste gezin in het huis woont. Tijdens onze fieldtrip hebben we afspraken gemaakt over de locatie en hebben we de mensen geïnterviewd die er gaan wonen.”

Dankbaar voor steun KIVI

Meriç zegt: “KIVI heeft ons ontzettend geholpen met het financieel organiseren van de fieldtrip. Met behulp van de bijdragen hebben we de tickets naar de locatie kunnen betalen en hebben we vervoer kunnen regelen voor de vijf dagen dat we er waren. De container waar we in verbleven werd ons aangeboden door de burgemeester dus daar hadden we gelukkig geen kosten van. Als student hadden wij deze trip niet kunnen financieren zonder de hulp van het reisfonds van KIVI!”


Beeld: ©️ Architectural Recovery Team

Steun het Architectural Recovery Team

Het Architectural Recovery Team is dringend op zoek naar fondsen en heeft daarom een crowdfundingcampagne gelanceerd. Donaties zullen een cruciale rol spelen de realisatie van hun project én het creëren van een positieve impact op de levens van mensen in nood. Donaties kunnen bestaan uit geld, materialen en kennis. Wil je meer weten over deze crowdfunding? Kijk dan snel op deze website.

Kijk voor meer informatie over het Architectural Recovery Team op deze website.

KIVI’s Studie- en Reisfonds

De Stichting Studie- en Reisfonds van KIVI biedt financiële ondersteuning aan studenten om ervaringen op te doen voor een carrière in de techniek. KIVI-studentleden die op studiereis willen, of bijvoorbeeld willen afstuderen over de grens, worden van harte uitgenodigd om een voorstel in te dienen. Lees meer op deze pagina.