Onder het motto ‘Bewust Veilig’ komt vandaag het topmanagement van opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw bijeen. De bijeenkomst staat volledig in het licht van veilig werken in de bouwsector en valt samen met de ‘1e Nationale Veiligheidsdag in de Bouw’ die vandaag is gelanceerd. Het gezelschap zal zich tevens door het IXAS-consortium (Heijmans, Ballast Nedam, 3I Infrastructure, Fluor) laten informeren over het veiligheidsbeleid rondom de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (A9 project Gaasperdammerweg).

Vijftien partijen uit de bouwsector, waaronder de grote bouwbedrijven, installateurs en adviseurs en (rijks)opdrachtgevers, zetten begin 2014 hun handtekening onder de ‘Governance Code Veiligheid in de Bouw’ (Governance Code). Met deze veiligheidscode spreken de partijen af de veiligheidscultuur in de bouwsector én het eigen bedrijf te verbeteren en de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor veiligheid in bouwprojecten te dragen.

Koene Talsma, voorzitter kerngroep Governance Code Veiligheid: ,,De bouwsector is zich bewust van het feit dat we nog veel kunnen verbeteren op het gebied van veiligheid. Daarom voeren we als sector gezamenlijk concrete acties uit en ontplooien we nieuwe initiatieven waarmee we de daad bij het woord voegen.’’

Jan Heijmans,  lid kerngroep Governance Code Veiligheid: ,,Op het project A9 Gaasperdammerweg staat veiligheid voorop. Met het GO! Programma (Géén Ongevallen) werken we aan de verandering van houding en gedrag. Veiligheid moet iets vanzelfsprekends worden op de bouwplaats. Met bijvoorbeeld de GO! app kan iedereen heel eenvoudig een onveilige situatie melden waarop vervolgens snel actie volgt.’’

Eén van de initiatieven voortgekomen uit de veiligheidscode is de invoering van de Generieke Poortinstructie. Projectmedewerkers in de bouw gaan een generieke veiligheidscursus volgen die op termijn alle project- en bedrijfsspecifieke poortinstructies van projecten binnen de bouw vervangt. Hierbij wordt samengewerkt met Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV), een stichting die opleidingen verzorgt voor bedrijven die risicovol werk verrichten. Op een groot aantal bouwprojecten in Nederland worden vandaag de werknemers in de bouw over deze verandering geïnformeerd.


De ondertekenaars van de ‘Governance Code Veiligheid in de Bouw’ zijn acta Safety Professionals, AKD Advocaten, BAM, Ballast Nedam, Dura Vermeer, Heijmans, KIVI, ProRail, Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, Strukton, TBI, UNICA en Volker Wessels. Voor meer informatie over de veiligheidscode, klik hier.