Voor de Vernufteling 2016, de prijs voor het meest innovatieve project van een ingenieursbureau, zijn negen genomineerden aangewezen. De winnaar wordt op 16 maart bekendgemaakt tijdens de Dag van de Ingenieur bij Inholland Delft. Dan wordt ook bekend wie de Ingenieur van het Jaar 2016 en daarmee winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs wordt.

Uit de inzendingen koos de jury negen genomineerden, op een breed terrein van disciplines. De negen zijn in alfabetische volgorde van de indiener:

Crystal House Amsterdam van ABT

Een winkelpand aan de PC Hooftstraat krijgt met een pui van glazen bakstenen een bijzondere uitstraling. Het ‘metselen’ van de stenen  was constructietechnisch een complexe operatie.

Hergebruik bodemassen afvalenergiecentrales van Arcadis

Afvalverbrandingsinstallaties produceren grote hoeveelheden bodemassen, waarvan het hergebruik vanwege uitlogende zware metalen problematisch is. Het is nu gelukt die verontreinigingen te fixeren.

O2-ontluchtings rioolput van Kragten

Bij het loskoppelen van het vuilwaterriool van de regenwaterafvoer wordt ook de luchtafvoer afgekoppeld, waardoor stankproblemen ontstaan. De O2-put, niet groter dan een emmer, levert de oplossing.

Shaded Dome tijdelijke evenementenhal van Royal HaskoningDHV

Kijk hier voor meer informatie over De Vernufteling.

De Shaded Dome is een tijdelijke hal voor grote evenementen in tropische gebieden, denk aan het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal 2022 in Qatar. De speciale uitvoering zorgt tegelijkertijd voor draaglijke temperaturen binnen de hal.

Spouwdonut maakt woningen aardbevingsbestendig van Strackee

Een van de manieren om woningen in Groningen aardbevingsbestendig te maken is het fixeren van de buitengevel aan de horizontale vloeren. Met de spouwdonut kan dat snel, goedkoop, eenvoudig en vrijwel zonder overlast voor de bewoners.

Riothermie benut de rioolwaterwarmte van Tauw

Rioolwater is een bron van warmte, en in de gemeente Urk wordt deze voor het eerst gebruikt om een zwembad te verwarmen.

Pulse onderwijsgebouw krijgt gelijkstroomnet van Valstar Simonis

Voor het eerst krijgt een onderwijsgebouw een gelijkstroomnet waarop zonnepanelen, verlichting en computers/smartphone-accu’s en dergelijke zijn aan te sluiten. Het spaart materiaal en vereenvoudigt het beheer.

Rijsimulator voor interactief wegontwerp van Witteveen+Bos

Bij het ontwerp van een klaverblad zien hoe auto’s zich gedragen, wat het betekent als er flink wordt afgeremd voor het ontstaan van opstoppingen, de rijsimulator maakt het mogelijk het ontwerp te optimaliseren.

Herstel mangrovebossen door Building with Nature van Witteveen+Bos

Voor het herstel van mangrovebossen is de aanvoer van slib nodig, dat niet door de golven wordt weggeslagen. Dat kan het beste met half doorlatende dammen van lokaal materiaal als bamboe en takken.  Building met Nature werkt hier beter dan harde beschermingsconstructies.

Kijk hier voor meer informatie over De Vernufteling.