Ondanks een veelomvattend stelsel van wet- en regelgeving op het terrein van veiligheid, aangevuld met sector-afspraken en instrumenten, vinden in de bouw, infra (weg, water, spoor) en installatietechniek nog ongevallen plaats.

Om de veiligheidscultuur in onze gehele keten intrinsiek te verbeteren werken 14 organisaties, waaronder werkgevers, werknemers en brancheorganisaties intensief samen. Zij doen dat door hun werkwijzen te harmoniseren en door instrumenten te uniformeren. Eén van die instrumenten is de vernieuwde website www.gezondenveiligwerkt.nl van het ministerie van SZW.

Gezond en veilig werkt

De website van het ministerie van SZW inspireert je tot het zelf organiseren van gezond en veilig werken.Dit doen zij onder andere met de Adviestool, een gratis zelf-assessment tool die mensen de gelegenheid biedt om het gesprek in de organisatie aan te gaan langs de lijnen van de 4 puzzelstukjes die gebruikt worden om gezond en veilig werken aan op te hangen: wet- en regelgeving, governance en organisatie, techniek en cultuur en gedrag. De tool geeft inzicht in waar je staat met je organisatie en geeft ook tips hoe zaken verbeterd kunnen worden. De tool staat niet alleen op de website, maar kan ook gratis in de App- en Android store gedownload worden.

Ministerie van SZW

De Governance Code sluit aan bij de doelstellingen van het Programma Zelfregulering. De sector werkt gezamenlijk aan het tot stand brengen van een beweging van het moeten organiseren naar het zelfstandig en vrijwillig organiseren van veilig werken. De veiligheidsrisico’s in de bouw worden gezamenlijk aangepakt door opdrachtgevers en opdrachtnemers in de keten. De ketenaanpak is een belangrijk onderdeel binnen de Governance Code en het Programma Zelfregulering en het beleidsterrein Gezond en Veilig werken van het ministerie van SZW.

Download hier de Governance Code.