De KNAW nodigt u van harte uit voor het KNAW-minisymposium ‘The European Extremely Large Telescope (E-ELT) dat plaatsvindt op 22 november 2016 vanaf 18.00 uur, Trippenhuis, KNAW, Amsterdam.

Europa bouwt in Chili een lichttelescoop met een diameter van bijna veertig meter, een van de grootste ter wereld. Die moet in 2024 af zijn. Dat is een grote uitdaging, voor astronomen, fysici, optische en mechanische ingenieurs, wiskundigen, regeltechnici en computerexperts. Gaan ze 2024 halen? En wat zal de telescoop dan laten zien?

Vijf wetenschappers spreken over de constructie en de waarnemingsmogelijkheden van de geplande Europese reuzentelescoop van de European Southern Observatory (ESO) in Chili.

Sprekers

  • Roberto Tamai, E-ELT Programme Manager, ESO – The ESO Extremely Large Telescope (E-ELT) project – History and construction status (Lecture in English)
  • Joseph Braat, hoogleraar optica, Technische Universiteit Delft – Afbeelding met een telescoop door de aardse atmosfeer
  • Jan Nijenhuis, chief systems engineer, TNO Industrie en Techniek Delft – De uitdaging van het maken van een betaalbare 50 milimeter dikke spiegel van 39 meter diameter
  • Michel Verhaegen, hoogleraar regeltechniek, Delft Center for Systems and Control - CSI team – Intelligent number crunching for the ELT
  • Eline Tolstoy, hoogleraar astronomie en astrofysica, Rijksuniversiteit Groningen – What will the future bring? Scientific discoveries expected from the E-ELT (Lecture in English)

Meer informatie en aanmelden

Kijk voor het volledige programma op de website van de KNAW. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldformulier op de KNAW-website.