In het bijzijn van Koningin Máxima, ere-voorzitter van de Koning Willem I Stichting kwam de top van het Nederlandse bedrijfsleven bijeen voor het Winnaarsdiner van de stichting in Hotel Huis ter Duin te Noordwijk. Voor dit exclusieve diner voor winnaars van de Koning Willem I Prijs en Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap diner verzorgde minister-president Mark Rutte voor het eerst de Koning Willem I Lezing.

Rutte sprak tijdens zijn lezing over het belang van goed en innovatief ondernemerschap en de rol van ondernemers bij het weer op gang komen van de Nederlandse economie. Mark Rutte: "De hele wereld kijkt naar Nederland en naar Nederlandse bedrijven om grote problemen op te lossen. Ons bedrijfsleven is betrouwbaar, innovatief en levert kwaliteit. Bovendien lopen Nederlandse bedrijven internationaal voorop in duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als het goed gaat met bedrijven gaat het goed met het land. Het kan geen kwaad om dat af en toe hardop te zeggen. Daarom is de nieuwe traditie van deze Koning Willem I Lezing wat mij betreft een schot in de roos."

De lezing is een initiatief van de Koning Willem I Stichting die eens per twee jaar de Koning Willem I Prijs en Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap uitreikt. De aanmeldingsfase van ‘De Oscars van het Nederlandse bedrijfsleven' is op 1 september gestart en loopt nog tot 31 januari 2016, waarna de winnaars in mei 2016 bekend worden gemaakt door Koningin Máxima.

Koning Willem I Prijs & Koning Willem I Plaquette 2016
De Koning Willem I Prijs is dé nationale ondernemingsprijs die tweejaarlijks wordt toegekend door de Koning Willem I Stichting. De prijs wordt in twee categorieën uitgereikt: Grootbedrijf en MKB. Ondernemingen die de afgelopen jaren durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap hebben getoond, komen in aanmerking. De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. Organisaties met duurzaam management, een duurzaam product of dienst, duurzame internationale samenwerking of die duurzaam produceren worden uitgenodigd zich in te schrijven. De vakjury beoordeelt de inzendingen en selecteert drie kandidaten. Deze bedrijven kunnen zich tevens inschrijven voor de EBAE, de European Business Awards for the Environment.

Over de Koning Willem I Stichting
De Koning Willem I Stichting is in 1958 in het leven geroepen door De Nederlandsche Bank N.V. en een aantal, aan het bedrijfsleven gelieerde, organisaties. Sinds 1958 kent de Stichting prijzen en plaquettes voor onderscheidend ondernemerschap toe. De Koning Willem I Stichting heeft als doelstelling de nationale economie van nieuwe impulsen te voorzien en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. In het bestuur zijn o.a. vertegenwoordigd: De Nederlandsche Bank N.V., Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, VNO-NCW, MKB Nederland, De Maatschappij, Instituut Nederlandse Kwaliteit, NIVE, TNO, Kamer van Koophandel Nederland, Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), Nederlandse Vereniging van Banken en De Nederlandse Staatsloterij. Voor meer informatie zie www.kw1prijs.nl