In september starten de eerste trainees met de nieuwe ontwerpersopleiding Data Science. De opleiding – onderdeel van 4TU.School for Technological Design, Stan Ackermans Institute – is één van de 20 post-master technologische ontwerpersopleidingen die opleiden tot de graad Professional Doctorate in Engineering (PDEng). Data Science combineert statistiek, computerwetenschappen, wiskunde en ontwerpvaardigheden en leert trainees inzicht te verkrijgen in grote hoeveelheden data om deze vervolgens toe te passen in innovatieve ontwerpen voor het bedrijfsleven. Na afronding van het programma staan de jonge ontwerpers aan het begin van een carrière als top-level data analist.

Onder de vlag 4TU.School for Technological Design, Stan Ackermans Institute bieden de technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente ongeveer twintig technologische ontwerpersopleidingen aan. Voor de opleiding Data Science zocht de Technische Universiteit Eindhoven bovendien samenwerking met de Universiteit van Tilburg. Gezamenlijk lanceerden zij een nieuw opleidingsinstituut in Den Bosch: de Jheronimus Academy of Data Science (JADS). Naast de ontwerpersopleiding verzorgt JADS ook Bachelor- en Masteropleidingen op het gebied van Data Science.

Gericht op praktijk
Waar het bekendere PhD gericht is op het doen van vier jaar onderzoek, is een tweejarige ontwerpersopleiding gericht op het direct toepassen van kennis in de praktijk. De Data Science trainees volgen tijdens het programma verschillende vakken om zichzelf zowel vakinhoudelijk als professioneel verder te ontwikkelen. Tijdens het tweede jaar van de opleiding gaan ze aan de slag met een betaalde ontwerpopdracht binnen de hightech industrie. Dit zorgt vaak voor een win-win situatie: trainees doen de benodigde werkervaring op, terwijl bedrijven een oplossing gepresenteerd krijgen voor hun vraagstuk.

Meer informatie?
Meer weten over de opleiding Data Science, één van de andere technologische ontwerpersopleidingen of de mogelijkheden tot het inhuren van een trainee? Kijk op www.4tu.nl/sai voor meer informatie.