Prof. dr. ir. Maaike Kroon, hoogleraar Scheidingstechnologie aan de TU Eindhoven, is donderdag 24 september uitgeroepen tot Wetenschapstalent 2015. ‘Maaike Kroon combineert een indrukwekkend wetenschappelijk talent met een passie voor duurzaamheid, een onderzoeker om te koesteren!’ aldus juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan.

Maaike Kroon promoveerde in twee jaar tijd cum laude in de chemische technologie aan de TU Delft. In 2011 startte ze als jongste vrouwelijke hoogleraar van Nederland aan de TU Eindhoven. Daar tuigde ze een onderzoeksgroep op voor onderzoek naar efficiënte scheidingsmethoden om (afval)stromen te zuiveren en waardevolle materialen terug te winnen. Naast haar onderzoeksactiviteiten zet ze zich in voor wetenschapsbeleid, onder meer als lid van de Jonge Akademie.

De prijs, die dit jaar voor het eerst is uitgereikt, is een initiatief van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. De prijs is in het leven geroepen om jong (en nog niet ontdekt) wetenschappelijk talent in Nederland en België een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek. Het is voor het eerst dat New Scientist de prijs uitreikt. "Bij duidingsprogramma's schuiven toch vaak de wat oudere, mannelijke wetenschappers aan. Daar willen we wat verjonging in aanbrengen." zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van het blad en bedenker van de prijs. Criteria voor de prijs zijn onder andere de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van onderzoek, originaliteit en actualiteit. Deelnemers mogen niet ouder zijn dan veertig jaar.

De andere vier finalisten waren Sara Bals (Universiteit Antwerpen),  Ann Bessemans  (Universiteit Hasselt), Teun Bousema (Radboud Universiteit Nijmegen) en Cedric Ryngaert (Universiteit Utrecht).

De jury bestond uit Alexander Rinnooy Kan (universiteitshoogleraar economie en bedrijfskunde, Universiteit van Amsterdam), Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Rianne Letschert (hoogleraar internationaal recht, Tilburg University, voorzitter Jonge Academie), Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist) en George van Hal (redacteur New Scientist).

Foto ©New Scientist |fotograaf: Mats van Soolingen