Elly Blanksma, Burgemeester van Helmond, heeft samen met Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland BV, de Generation Discover bright ideas hub geopend op de Automotive Campus in Helmond. De komende twee weken (t/m 17 maart) kunnen scholieren uit de omgeving in deze futuristische dome samen met hun leerkrachten en ouders spelenderwijs kennismaken met wetenschap en technologie.

Marjan van Loon: “Helmond ligt in een zeer innovatieve high tech regio, die van groot belang is voor Nederland en ook voor een bedrijf als Shell. Ik vind het fantastisch om hier als oud-scholiere uit Helmond samen met Burgemeester Elly Blanksma basisschoolleerlingen en hun leerkrachten rond te leiden in onze bright ideas hub, mijn eigen passie voor techniek te delen en zo ook persoonlijk mijn steentje bij te dragen om de aanwezige jongeren te inspireren met behulp van techniek hun dromen na te jagen. We hebben als maatschappij de ideeën en denkkracht van deze generatie hard nodig! Bovendien kun je er een goede boterham mee verdienen.”

“Op de Automotive Campus houden toptalenten uit de regio zich dagelijks bezig met uitdagingen op het gebied van mobiliteit, energie en veiligheid. Dit talent hebben we hard nodig, ook voor onze toekomst. Daarom is het goed dat we jongeren al vanaf de basisschoolleeftijd interesseren voor techniek,” zegt Elly Blanksma. Ze vervolgt: “Ik vind het mooi om te zien dat Shell het initiatief neemt met de bright ideas challenge. Dat de president-directeur van Shell Nederland speciaal naar Helmond komt om de hub te openen, is ook weer een erkenning van het belang van onze top-technologische regio Brainport. Waarin Helmond met onder andere de Automotive Campus een belangrijke rol speelt.”

Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierin te ondersteunen, heeft Shell in samenwerking met partners de Generation Discover bright ideas challenge ontwikkeld.

De bright ideas challenge sluit aan bij de OCW kernleerdoelen en daagt groep 7 leerlingen uit om na te denken over oplossingen voor onze wereld op het gebied van energie, water en voedsel. Via deelname aan de challenge, die bestaat uit een online lespakket en een klassenbezoek aan de dome, komen leerlingen op een interactieve en inspirerende manier in aanraking met wetenschap en technologie. Op deze manier ontdekken ze dat zij zélf tot allerlei slimme ideeën kunnen komen die een positieve bijdrage leveren aan hun eigen toekomst en daarmee de toekomst van ons allemaal.

Niet alleen Helmondse leerlingen, maar ook scholieren uit andere regio’s in Nederland kunnen deelnemen aan de bright ideas challenge. De hub stond eerder in Rotterdam, en reist na Helmond door naar Enschede, Amsterdam en Emmen. Per regio, ingedeeld volgens de vijf landsdelen van het Techniekpact, selecteert een jury de drie beste oplossingen. De winnaars maken kans op het realiseren van hun idee in virtual reality. Deze ideeën worden tijdens de tweede editie van het Generation Discover festival in oktober 2017 gepresenteerd, waar een landelijke winnaar zal worden gekozen.

In de bright ideas hub doen bezoekers in anderhalf uur inspiratie op aan drie interactieve tafels. Ze verkennen wereldproblemen bij een dynamische halve globe, staan oog in oog met een robot- quizmaster en bouwen samen aan de stad van de toekomst. Nieuwsgierig naar deze futuristische dome? Op doordeweekse dagen is de hub gereserveerd voor schoolklassen, maar in het weekend zijn alle bezoekers welkom. Inschrijven kan via www.generationdiscover.nl/brightideas.

Bijdrage KIVI

KIVI heeft geadviseerd over de inhoudelijke invulling van het educatieve programma Bright Ideas Challenge voor groep 7 van het primair onderwijs. Daarnaast levert KIVI juryleden voor de Bright Idea Challenge.