Waterbouwproject Dijkversterking Stadsdijken Zwolle
Klik hier om de opname terug te kijken
KIVI Webinar
Deel 2 uit de Webiserie: "Hoe de (water)bouw zich digitaal een weg baant door deze coronastorm"
Een ingenieuze online (water)bouw ontmoeting met het Dijkteam Zwolle, een samenwerking van Waterschap Drents Overijsselse Delta met Dura Vermeer, Ploegam, TAUW, Fugro en H+N+S++
Hoe gaan een publieke en een marktpartij samen door in tijden van deze crisis?
Webinar 2 van 4 met als titel:
"Hoe het waterbouwproject Dijkversterking Stadsdijken Zwolle zich een weg baant door deze coronastorm"
Webinar 2: Dijkversterking Stadsdijken Zwolle
Hierbij nodigen wij u weer van harte uit voor het tweede unieke KIVI Webinar uit de Webiserie over hoe de Coronastorm te trotseren in onze wereld van (water)bouwen. Hoe voorkomen we dat de Coronastorm de economische dijken in onze sector doet breken?
Medisch ingenieurs wenden al hun ingenieuze kennis aan voor slimme beademingsapparaten; zij maken overuren. Maar wat kunnen niet medische ingenieurs en adviseurs op dit moment doen opdat er in het post-coronatijdperk geen 40.000 bouwbanen verloren gaan?
De stem van het water werd ook in Zwolle gevreesd en gehoord. Eb en vloed domineerden nog maar negentig jaar geleden het waterpeil in de binnenstad.
Zwartewater, Vecht, IJssel en IJsselmeer bepalen tegenwoordig in hun complexe samenhang de lokale waterveiligheidssituatie.
Gericht op de toekomst versterkt WDODelta binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma de Stadsdijken Zwolle. We kijken hierbij honderd jaar voorruit en ontwerpen duurzaam, klimaat-robuust en toekomstbestendig.
7,5 km dijkversterking dwars door de stad. Industrie, woonwijken en Natura 2000 gebied vallen binnen het tracé. Stakeholders zijn de grootste werkgevers van Zwolle, buurtbewoners en mede overheden. Ruimtegebrek, een dynamische omgeving en 250 conflicterende kabels en leidingen domineren de opgave.
Peter Staats en Rick Lormans van het Dijkteam Zwolle delen met u hun corona ervaringen en dilemma’s uit de planuitwerkingsfase van dit twee-fasen-contract. Ondanks de crisis wordt er op aangepaste wijze doorgewerkt. Een team van ingenieurs, adviseurs en uitvoerders werkt in een geïntegreerde aanpak aan totstandkoming van ontwerp, vergunningen en uitvoeringsvoorbereiding in een dynamische omgeving met soms veeleisende stakeholders.
Dijkteam Zwolle is een samenwerking van Waterschap Drents Overijsselse Delta met Dura Vermeer, Ploegam, TAUW, Fugro en H+N+S++.
Peter Staats deelt met u het perspectief van het waterschap. Het waterschap vervult als overheid vitale functies op het gebied van waterveiligheid en volksgezondheid. Organisatorisch zijn er tal van maatregelen genomen de continuïteit hiervan te waarborgen. Deze prevaleren uiteraard boven het voorbereiden van een project.
Toch is het van belang dat ook projecten doorgang vinden. Met zijn allen de verantwoordelijkheid nemen dat de economie door blijft draaien en dat de waterveiligheid straks op orde is. Stadsdijken werkt in de planuitwerkingfase nu toe naar ontwerp, een projectplanwaterwet en een gedegen start van de uitvoering.
Peter vervult vanuit het Waterschap de rol van projectmanager voor Stadsdijken Zwolle.
https://www.linkedin.com/in/peter-staats-46a7a64/
Rick Lormans laat u zien hoe een aannemers-ingenieursbureaucombinatie eerst “denkt” en dan “doet” in deze tijden van crisis. Hoe zit dat dan precies? Stadsdijken is een bijzondere samenwerking. Een tweefasencontract waarin we in de eerste fase een team met de opdrachtgever vormen. Vanuit dit Dijkteam hebben we samen bepaald hoe we de corona zo goed mogelijk het hoofd gaan bieden.
Gelukkig stond het plan van aanpak al stevig in de steigers. Hoe het ontwerp in samenspraak met de omgeving wordt vormgegeven. Onderdeel hiervan zijn het dijkontwerp, het projectplan Waterwet en andere vergunningaanvragen, diverse conditioneringsonderzoeken en het omgevingsmanagement en participatieproces. Het bijzondere aan contract Stadsdijken Zwolle is het werken met een open boekhouding. Gunning van deze opdracht vond plaats op basis van kwaliteit en samenwerking en speelde prijs geen rol, kosten des te meer. De gezamenlijkheid maakt ook dat we steeds vanuit het best for project perspectief kunnen handelen.
Rick vervult namens de bouwcombinatie de rol als Manager Techniek & Realisatie in het Dijkteam en is de beoogd projectmanager voor de realisatiefase.
https://www.linkedin.com/in/rick-lormans-853a5b1/?originalSubdomain=nl
Uw moderater is dit keer Henrike Branderhorst. Henrike is Algemeen Directeur van TAUW. Daarnaast is zij o.a. ook projectdirecteur van het Project Stadsdijken Zwolle voor het aandeel TAUW en vanuit die rol zeer nauw betrokken bij de continuering van de voortgang van het project Stadsdijken als gevolg van de Corona crisis. Daarom is Henrike vandaag uw gastvrouw en uw gespreksbegeleider.
https://www.linkedin.com/in/henrike-branderhorst-430ba610/
Uw programma
19:45 - 20:00 uur Digitale inloop voor testen van het systeem
20:00 - 20:05 uur Welkom namens KIVI Bouw- en Waterbouwkunde en Stadsdijken Zwolle Ir. Henrike Branderhorst
20:05 - 20:20 uur Duo presentatie deel 1 - De harde kant: Ing. Peter Staats en
Hoe helpt de techniek ons door de coronastorm? Ir. ing. Rick Lormans
20:20 - 20:30 uur Interactief deel 1 voor inbreng deelnemers, vragen en interactie o.l.v. Ir. Henrike Branderhorst
20:30 - 20:45 uur Duo presentatie deel 2 - De zachte kant: Ing. Peter Staats en
Wat doet corona met communicatie en teamwork? Ir. ing. Rick Lormans
20:45 - 20:55 uur Interactief deel 2 voor beantwoorden van vragen en reflectie o.l.v. Ir. Henrike Branderhorst
20:55 - 21:05 uur Deelnemers kunnen individueel via de chatfunctie suggesties
voor verbetering achterlaten en ideeën voor het volgende Webinar
21:20 uur Afsluiting
Uw planning voor de volgende Webinars
3e Webinar 21 mei 2020 Wordt hard aan gewerkt
4e Webinar 4 juni 2020 Wordt hard aan gewerkt
Aanmelding via de KIVI website
Maximaal aantal deelnemers via het Teams online platform is onbeperkt.
Rond 4 mei ontvang je een e-mail met een link voor de online deelname op 7 mei 20.00 uur.
Kosten: Geen kosten.
Met vriendelijke groet,
Organiserend comité:
Ernst Oosterveld Vicevoorzitter / Penningmeester KIVI B&W en Projectmanager TAUW
Defne Osmanoglou Secretaris KIVI B&W en Waterbouwkundig ingenieur Rijkswaterstaat
Matthijs Bos Programmacommissaris KIVI B&W en Waterbouwkundig ingenieur RHDHV
Teun Jager Programmacommissaris KIVI B&W
Laurens Visser Bestuurslid KIVI B&W en voorzitter Practische Studie TU Delft (Studiever. Civiele Techniek)