Johan Paulides
Finalist Prins Friso Ingenieursprijs 2025
Wat wil jij met de titel Ingenieur van het Jaar bereiken?
Naast dat de titel Ingenieur van het Jaar een waanzinnige eer zou zijn voor mij als persoon, zou ik deze kans ook willen gebruiken om anderen verder te helpen en te inspireren. Mijn antwoord op de vraag wat ik wil bereiken met deze titel is tweeledig. Aan de ene kant wil ik jongere techneuten, vanaf de basisschool tot aan de eerste jaren van het hoger onderwijs laten zien hoe leuk techniek is. Dit kan deels door te laten zien dat techniek niet altijd lastig en ingewikkeld hoeft te zijn. Ikzelf heb er altijd in geloofd dat ook de lastigste onderwerpen vaak makkelijk uit te leggen zijn. Door deze eenvoud houd je techniek toegankelijk en kun je de interesse erin voeden. Zo merk ik altijd een zeer positieve reactie als ik mijn college over robotica begin met dat een robot eigenlijk niks anders is dan een bewegende elektromotor met een stokje. Aan de andere kant houd ik ervan om met andere ingenieurs in diepgaande gesprekken en discussies te gaan, zodat beide partijen daarvan leren. Door de titel 'Ingenieur van het jaar’ hoop ik met andere specialisten in hun vakgebied in aanraking te komen, zodat wij elkaar kunnen uitdagen om het veld nog verder te brengen. Door deze twee zijden van de technische wereld te koppelen, wil ik zowel nieuwe ingenieurs inspireren als de gevestigde orde prikkelen.
Lees verder onder de video.
Deelname Video
Hoe zou jij invulling geven aan KIVI’s mission statement ‘Engineer your Career - Improve our Society’?
KIVI heeft met zijn missie ‘Engineer your Career - Improve our Society’ een erg mooie en veelomvattende visie. Techniek gebruiken om onze maatschappij verder te brengen is een missie waar ik volledig achter kan staan. Over de laatste jaren heb ik hier ook geprobeerd om aan bij te dragen vanuit ons familiebedrijf. Allereerst ben ik al een lange tijd bezig met de elektrificatie van Nederland. Hiervoor ben ik met de AE-Group met verschillende projecten bezig, lopend van batterijen tot robotica. Ook werk ik sinds een aantal jaar aan de AE-WaveHexapod. De WHP is een innovatie om duurzame energie te winnen uit golven. Ten tweede ben ik erg graag betrokken bij de opleiding van aankomende ingenieurs. Naast dat ik graag lectures verzorg, ben ik ook veel betrokken bij de begeleiding van PhD, PostDoc en andere afstudeerprojecten en onderzoeken. Hierbij komt nog dat ik een aantal studententeams begeleid zoals het Solarteam in Delft en het Superbike team in Twente. Voor mij is het mooiste van de technische wereld als theorie en praktijk samen komen. Mijn ondernemende instelling heeft het mogelijk gemaakt dat veel elektromechanische theorie inmiddels werkelijkheid is geworden.
Projecten
- Project 1: Energy Floors
Het bedrijf Energy Floors ontwerpt en bouwt interactieve vloeren die energie opwekken en duurzaamheid zichtbaar maken. De missie is om bewustwording te creëren over hernieuwbare energie door technologieën te integreren in het dagelijks leven. Energy Floors streeft ernaar om duurzaamheid tastbaar en leuk te maken, zodat iedereen zich bewust wordt van de impact die ze kunnen hebben op een groenere toekomst.
Ik ben de ontwikkelaar en producent van het energieopwekkende deel.
- Project 2: AE-WaveHexapod
De WaveHexapod is een innovatieve technologie die energie opwekt uit de beweging van golven. Het systeem bestaat uit een hexapod-structuur met zes generatoren, bevestigd aan drie boeien. Deze opstelling maakt optimaal gebruik van de driedimensionale bewegingen van golven, zowel verticaal als horizontaal, waardoor elke beweging kan worden omgezet in elektriciteit. De innovatie is bijvoorbeeld geschikt voor offshore windparken, waar die de energieopbrengst fors kan verhogen.
Ik ben de technische ontwerpen en nog steeds verantwoordelijke voor deze nieuwe vorm van energie opwekken.
- AE Group