Meike Nauta

Finalist Prins Friso Ingenieursprijs 2025

Wat wil jij met de titel Ingenieur van het Jaar bereiken? 

Indien ik win, zou ik de titel Ingenieur van het Jaar met enorme trots dragen en het zou me motiveren om nog meer positieve impact te maken op allerlei facetten. 

Ten eerste zie ik de titel als podium om een benaderbaar gezicht te bieden bij techniek en specifiek AI, en om meer aandacht en bewustwording te vragen voor dat wat ik belangrijk vind: laten zien hoe we AI effectief en verantwoord in kunnen zetten in Nederland. Dat vereist technische innovatie, maar ook een bredere blik om te zorgen dat AI voldoet aan wensen en verwachtingen. Zoals de slogan van ‘mijn’ Universiteit Twente ook was: High Tech, Human Touch. Met de titel hoop ik daarom te inspireren en jonge mensen aan te moedigen om buiten de gebaande paden te durven denken, en om te acteren vanuit enthousiasme en idealen. Dat kan de wereld namelijk goed gebruiken. Bovendien kan de titel mij helpen om een vrouwelijk rolmodel te zijn. Een rolmodel voor vrouwen én mannen welteverstaan, want die genderbias is namelijk bij iedereen aanwezig en zou ik graag verkleinen.

Lees verder onder de video. 

Deelname Video

While playing this video, external contents are loaded and you may be tracked by the inital content provider.

Klinkt ambitieus? Ambitieus doch realistisch zou ik willen zeggen, gezien mijn mooie bereik op LinkedIn (2000+ volgers), mijn lezingen voor allerlei soorten publiek, mijn hands-on AI-werk bij Nederlandse bedrijven en organisaties, én mijn onderwijs aan de TU Eindhoven en JADS in ’s Hertogenbosch. De titel Ingenieur van het Jaar kan als katalysator dienen om mijn reikwijdte verder te vergroten, waarbij mijn eigen bereik dat ik (deels onbewust) zelf al heb opgebouwd kan dienen als springplank. Zo maak ik impact met daden én woorden, omdat mijn woorden hopelijk weer leiden tot mooie daden van anderen. 

Hierbij helpt het dat de titel bijdraagt aan mijn geloofwaardigheid. Als jonge dame in de techwereld laat ik met de titel zien: ik weet echt wel waar ik het over heb. Tegelijkertijd ben je nooit uitgeleerd en wil ik mezelf blijven ontwikkelen. Het podium van de Prins Friso Ingenieursprijs kan deuren openen naar nieuwe connecties voor persoonlijke groei, meer impact en nieuwe samenwerkingen. Een betere toekomst begint bij jezelf, en met de titel Ingenieur van het Jaar kan die toekomst nog een beetje beter worden.

Hoe zou jij invulling geven aan KIVI’s mission statement ‘Engineer your Career - Improve our Society’?

Positieve impact maken met technologie is mijn drijfveer, en dat sluit perfect aan bij ‘Engineer your Career – Improve our Society’. Mijn “career” is niet in één hokje of functietitel te vatten, maar is veelzijdig en roloverschrijdend. En hier heb ik bewust voor gekozen. Ja, ik hou ervan om de technische nerd uit te hangen en oplossingen wiskundig uit te denken en vervolgens te programmeren. Maar ik realiseer me ook terdege dat een goede ingenieur bredere verantwoordelijkheid oppakt om te zorgen dat technische toepassingen ook de maatschappij bereiken. “Improve our Society” is daarmee breed te interpreteren: een goede ingenieur maakt de maatschappij een stukje beter dankzij technische expertise, maar heeft ook een visie met oog voor de maatschappelijke kanten van techniek om de impact verder te vergroten.

Als data scientist met een PhD in de informatica geef ik invulling aan de technische kant van mijn carrière. Ik ontwikkel AI-oplossingen voor allerlei organisaties. Hierbij is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Techniek staat nooit stil en zeker in de AI gaat het razendsnel. Blijven lezen en leren is voor mij cruciaal om mijn technische expertise op niveau te houden. 

Als docent, organisator, spreker en wetenschapper geef ik daarnaast ook invulling aan de bredere zin van een goede ingenieur zijn. Zo geef ik lezingen aan burgers over wat AI is en hoe het werkt, zodat iedereen zelf een mening erover kan vormen en mee kan doen aan het maatschappelijk dialoog. Hierbij besteed ik altijd aandacht aan de mogelijkheden én beperkingen van AI. Ook leer ik masterstudenten (en werkende professionals) over technieken om AI explainable en responsible te maken. Als wetenschapper en onderzoeker blijf ik me ook mengen in de ontwikkelingen in dit vakgebied, met “improve our society” als onderliggende motivatie.

Contact met het publiek, overleg met studenten, en werken aan real-life AI-uitdagingen van Nederlandse bedrijven verbreedt mijn blik, geeft mij weer inspiratie voor nieuwe technische oplossingen, en beïnvloedt daarmee mijn carrière. ‘Engineer your Career - Improve our Society’ werkt dus beide kanten op! 

Projecten

  • Project 1: Alvleesklierkanker detecteren

    Projectleider van een onderzoeksproject met het UMC Utrecht voor het herkennen van terugkerende alvleesklierkanker op CT-scans. Meike ontwikkelde een AI om op CT-scans alvleesklierkanker te onderscheiden van littekenweefsel. Dat is een belangrijk onderscheid, omdat tumorweefsel dat na een operatie is achtergebleven weer kan gaan groeien.

  • Project 2: Boekbot

    Is een chatbot-app waar jongeren mee kunnen chatten om een geschikt boek te vinden. Begin 2025 gaat de eerste versie live. Boekbot is een AI-assistent die boeken aanbeveelt aan jongeren om het leesplezier te bevorderen.