Off Shore Hoogspannings stations
Omschrijving
Net zomin als het Stenen Tijdperk eindigde door gebrek aan stenen, zal de tijd van fossiele brandstoffen niet eindigen omdat de fossiele brandstoffen opraken. Eerder zullen alternatieven beschikbaar zijn: huidige ontwikkelingen tonen een groeiende belangstelling voor duurzame en schone energiebronnen.
Stijgende temperaturen, stijgende zeespiegel en toenemende extreme weersomstandigheden leiden ertoe dat mensen geloven dat we verandering in onze energie voorzienig nodig hebben. Europese landen hebben zich ertoe verbonden om de uitstoot te verminderen en te investeren in duurzame energie.
Een populaire duurzame energiebron is wind. Wereldwijd zijn honderden gigawatts aan windenergie succes geïnstalleerd op het land. Onlangs is de windenergie-industrie offshore verhuisd waar meer wind en ruimte is. De Noordzee is bijzonder aantrekkelijk door beperkte waterdiepte en beschikbare wind. Ook de Baltische Zee en de ondiepe kustgebieden in de buurt van de VS en China worden overwogen.
Offshore windparken leiden tot de noodzaak voor offshore hoogspanningsstations.
Een aantal van deze platforms is al geïnstalleerd, er vele zijn in aanbouw of in ontwerp stadium.
Windparken verder dan 10km uit de kust zullen worden uitgerust met één of meer offshore hoogspannings onderstations.
De capaciteit van elk van deze windparken is in de orde van enkele honderden MWs. Deze ontwikkeling biedt vele nieuwe uitdagingen in het ontwerp van dergelijke hoogspannings stations op zee, elektrische ontwerp-normen, specifieke ontwerp eisen, lay-out, onderhoudbaarheid, bereikbaarheid, centrum van de zwaartekracht, vraagstukken die een andere benadering
verlangen in vergelijk met een hoogspanningsstation onshore.
De CIGRE werkgroep B3.26 heeft voor deze onderstations en de specifieke uitdagingen richtlijnen opgesteld met betrekking tot alle aspecten die moeten worden beschouwd in het ontwerp, de ontwikkeling, de bouw en het beheer van deze onderstations.
18:15 Aankomst en kennismaking
19:00 Diner
20:15 Presentatie en vragen
21:30 Huishoudelijk gedeelte en borrel
22:00 Afsluiting
Spreker(s)
K. P. Knol, senior engineer bij netwerkbeheerder Alliander.
Locatie
Spoorstraat 124,1723 NG Noordscharwoude
Organisator
Kring Alkmaar
Naam en contactgegevens voor informatie
P.J. van Eenennaam