Omschrijving

In de Grond Weg en Waterbouw is de Nederlandse overheid de belangrijkste opdrachtgever. Infrastructurele werken worden o.a. door Rijkswaterstaat uitbesteed en uitgevoerd door aannemers, zoals Baggerbedrijf de Boer. De dienst Rijkswaterstaat zit al vele jaren in een transitieproces waarbij de rol van de opdrachtgever sterk is veranderd. Er zijn nieuwe contractvormen ontwikkeld waarbij Rijkswaterstaat steeds meer taken naar de markt toe heeft geschoven. Dit heeft grote gevolgen voor de marktordening en de marktpartijen.

De nieuwe Aanbestedingswet is in 2012 van kracht geworden waarbij projecten nu op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) worden gegund. De Uniforme Administratieve Voorwaarden (UAV) 1989 is in 2012 daarop aangepast. Omdat de overheid het principe hanteert van ‘de markt tenzij’ worden er nu Design, Built, Finance, Maintain en Operate (DBFMO) en allerlei tussenvormen van contracten in de markt gezet. In de presentatie zullen de belangrijkste vormen van het aanbestedingsproces besproken worden.

Op zich zijn de doelstellingen van de transitie goed. Echter, opdrachtnemers hebben in een aantal gevallen ervaren dat het proces van verandering ook grote nadelen heeft, welke niet alleen financieel zijn. Ook de kennis over infrastructurele werken is weggelekt en kan heel moeilijk worden teruggebracht naar Rijkswaterstaat. Dit zal aan de hand van een aantal cases aantonen. Rijkswaterstaat zal naar zijn overtuiging het aanbestedingsproces meer moeten richten op de situatie en omvang van de opdracht en zal daarnaast vooral weer moeten streven naar voldoende technisch inhoudelijke kennis over de opdrachten binnen de organisatie.

Spreker(s)

Ir. Cees van de Graaf van Baggerbedrijf de Boer

Locatie

Wantijpaviljoen Dordrecht

Wantijpark 1, 3312 AV Dordrecht

Organisator

Kring Drechtsteden

Kring Rotterdam

Naam en contactgegevens voor informatie

Ron Dolstra

rondolstra@hotmail.com