Op 24 mei 2023 zijn we op bezoek geweest bij Hygear. Hygear maakt package units voor de productie van waterstof. Ze doen dit volgens de SMR-methode, met als grondstof aardgas of biogas. Als je uitgaat van aardgas krijg je “grijze” waterstof. Als je de CO2 afvangt wordt het “blauwe” waterstof. CO2 afvangen is niet complex en er zijn legio toepassingen voor, onder andere de bubbels in frisdranken. Hygear is naast SMR ook bezig met elektrolyse van water. In dat geval krijg je “groene” waterstof. Uiteraard alleen als je groene stoom gebruikt.

We hebben het ook gehad over de toepassingen van deze package units. Ze zien als belangrijkste toepassing mobiliteit. Bij de tankstations wordt op dit moment gebruik gemaakt van per tankauto aangevoerde waterstof, dit kan tot gevaarlijke situaties leiden vanwege het aankoppelen van de cilinders op de tankauto. Bij het plaatsen van de Hygear unit heeft men dit niet. Die staat vast aangesloten op het aardgasnet of op een biogasnet. Een andere toepassing, waarvoor Hygear al veel units heeft geleverd, is de vlakglasindustrie. Hier wordt waterstof gebruikt om insluitingen te voorkomen bij het stollen van het glas op een tin bed.

Het van een zeer interessante middag en we hebben veel geleerd.

Namens regio Gelderland Gerard Thomas

De presentatie van HyGear is te vinden op 'Documenten'

Bezoek aan HyGear

Datum: 24 mei 2023 van 14.00 - 16.00 uur

Gastheer: Marco Kluivers 

HyGear is pionier in kleinschalige waterstofgeneratoren en gaszuiveringssystemen. Sinds 2002 levert HyGear eigen systemen waarmee eindgebruikers zelf waterstof kunnen produceren, opslaan of zuiveren. Voordelen hiervan ten opzichte van klassieke gasdistributie zijn: Lagere kosten, hoge leverzekerheid, lagere emissies en veiligheid. Sinds haar oprichting heeft HyGear wereldwijd al ca. 80 reformers geleverd aan o.a de glas-, metaal- en olieindustrie en voor levering aan waterstoftankstations.

In Arnhem worden Hy.GEN units gebouwd die methaangas omzetten in waterstof middels stoomreforming. Naast aardgas wordt toekomstig toenemend biogas gebruikt om CO2 emissies te beperken. HyGear biedt aanvullend systemen om CO2 in het afgas van Hy.GEN’s af te scheiden en vloeibaar te maken voor hergebruik of opslag. Naast waterstofgeneratoren bouwt HyGear in Arnhem ook gaszuiveringssystemen gebaseerd op de Pressure Swing Adsorption techniek.

Tijdens het bezoek vertelt HyGear over de bestaande systemen en toekomstige ontwikkelingen. Ook wordt een kijkje genomen in de productiehal waar systemen worden gebouwd.

Foto: HyGear waterstof systeem