Algemene ledenvergadering Limburg Zuid
Algemene Ledenvergadering en Excursie naar de bedienkamer van Rijkswaterstaat in Maasbracht 8-4-2017
Zaterdag 8 april 2017 startte onze jaarlijkse ALV Regio Limburg Zuid op een wel heel mooie locatie: enkele meters boven de binnenhaven van Maasbracht. Vanuit Café Restaurant de Kolentip heeft men een zeer weids overzicht over de sluizen en de stuw in de Maas in Maasbracht aan de ene zijde en de binnenhaven van Maasbracht, de Claus Energiecentrale en de brug van de A2 autosnelweg over de Maas aan de andere zijde.
We werden gastvrij ontvangen op de boven etage van het Café Restaurant. Van daaruit heeft men naar alle zijden uitzicht op de boeiende omgeving en presenteerden wij op onze KIVI banner de terugblik op de activiteiten van 2016 en de huidige inzichten over 10 of meer beoogde activiteiten in onze Regio of soms daarbuiten.
Na een voorspoedig verlopen ALV dienden we even te wachten op onze beide inleiders van / namens Rijkswaterstaat Directie Zuid Nederland. De tijd tussen ALV en de excursie werd goed opgevuld met een informeel samenzijn tussen ons bestuur en onze aanwezige leden. Zo kregen wij van onze leden nog waardevolle tips voor mogelijke, toekomstige excursies in onze Regio of in andere delen van de Provincie Limburg.
Na een korte wandeling, in inmiddels prachtig zonnig aprilweer, bereikten we het bedienkamergebouw van Rijkswaterstaat, dat aan de sluizen en stuw van Maasbracht ligt.
Dit gebouw werd in 2014 geopend en is de centrale bedieningsruimte van Rijkswaterstaat in de Provincie Limburg.
Vanuit gebouw worden de volgende onderdelen centraal in Maasbracht bediend:
- Het beweegbare deel van de Servaasbrug in Maastricht;
- Sluis Bosscher veld ( Zuid Willemsvaart )
- De stuw bij Borgharen, voor verdeling van het Maaswater tussen Julianakanaal en de zogenaamde Grens Maas;
- De kering bij Limmel
- De sluis ( 11 m hoogteverschil) bij Born;
- De sluis (12 m hoogteverschil) bij Maasbracht;
- De stuw en de sluis bij Linne;
- Sluis bij Heel ( lateraal kanaal )
- De stuw en de sluis bij Belfeld.
In totaal bedraagt het hoogteverschil in de Nederlandse Maas vanaf binnenkomst in Eijsden tot het instromen in de Noordzee 44,5 meter. Tussen Maastricht en Maasbracht is het verval 23 meter, dat is de reden waarom het Julianakanaal is gegraven. De Maas is een regenwater rivier met sterk wisselende waterstanden en kan daarom niet zonder de inzet van het Julianakanaal het hele jaar door bevaarbaar gehouden worden. De sluizen in het kanaal zorgen ervoor dat het waterpeil gereguleerd kan worden. Bij zeer laag water in de Maas, kan bij Maasbracht en Born ook water terug omhoog gepompt worden, zodat het waterverlies door het schutten beperkt blijft.
Onze groep werd ontvangen op de bovenste verdieping van het gebouw, waar een mooie ontvangstkamer is, met eveneens een prachtig uitzicht op de sluizen en de haven van Maasbracht. De heren Sico Bouwsma en Jan Textra waren onze gidsen en de heer Simons was ook aanwezig namens RWS directie Zuid.
Onze groep, onder begeleiding van de heer Bouwsma, bezocht achtereenvolgens: het dakterras van het gebouw en daarna de uitgebreide bedieningsruimte met vele monitoren.
Op deze zaterdag waren er 4 personen aanwezig in deze ruimte. Enkele van de aanwezige bedieningsmensen stonden ons deskundig en vriendelijk te woord en gaven toelichting op de beelden van de monitoren en hun werkzaamheden daarbij. Een van de mensen heeft daarbij een speciale taak om te kunnen alarmeren bij onverhoopte vervuiling van de Maas of het Julianakanaal en houdt ook de optredende Maaswater debieten in de gaten.
Bij extreem hoog water, zoals in 1993 en 1995 in de provincie Limburg, kunnen debieten optreden tot wel 3.500m3 / s! Bij zulke grote debieten moeten de stuwen gestreken worden om geen opstuwing van Maaswater en beschadiging van de stuwen te krijgen.
Tenslotte keken we nog buiten in een van de sluizen, waar toen juist een grote vrachtboot en een jacht geschut waren om verder richting Maasbracht en Roermond te kunnen varen. Het schutproces duurt ca. 20 minuten, zodat men in 1 uur juist een volledige cyclus van de sluizen kan doorlopen. Als laatste gingen we naar de ontvangstruimte terug waar we onze gastheren van harte bedankten voor hun interessante presentatie en geleide rondgang.
Ook willen wij RWS Directie Zuid nog hartelijk bedanken voor onze gastvrije ontvangst, de interessante excursie en het sponsoren van de kosten van deze mooie excursie.
Voor de geïnteresseerden is er nog een beeldverslag in PDF format beschikbaar over onze activiteiten van KIVI Regio Zuid in het afgelopen jaar 2016.
We hopen u allen terug te zien op een of liever nog meerdere van onze excursies in 2017.
Jan Weerts, KIVI Regio Limburg Zuid.
Omschrijving
Het bestuur van KIVI - Regio Limburg Zuid heeft de eer U samen met één introducé(e) uit te nodigen voor de algemene ledenvergadering. De ledenvergadering zal wederom gecombineerd worden met een activiteit.
-- LOCATIE ALGEMENE LEDENVERGADERING --
Restaurant de Kolentip
Tipstraat 8
6051 CX Maasbracht
-- LOCATIE ACTIVITEIT --
Rijkswaterstaat Bediencentrale Maasbracht
Oude Maasweg 7-11
6051 LV Maasbracht
Locatie
Organisator
Regio Limburg Zuid
Naam en contactgegevens voor informatie
ing. H.van der Velden, voorzitter