Groene waterstof uit de woestijn
Commercieel, beleidsmatig en politiek belicht
Groene waterstof gaat een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Europa heeft niet genoeg mogelijkheden om die waterstof zelf te produceren. Een belangrijk deel zal uit zonnige oorden moeten komen. De technieken ervoor bestaan, maar de opbouw van leverings-ketens kan op meerdere manieren ingevuld.
Ontwikkelingen hebben niet alleen technische maar ook (geo) politieke consequenties. Om de kansen te grijpen, moeten problemen overwonnen en belemmeringen weggenomen worden. Door de ongelijke machtsverhoudingen tussen de geïndustrialiseerde landen en de meestal armere woestijnlanden, ligt uitbuiting op de loer. De olie- en gas-industrie heeft dat bewezen.
De spreker zal ingaan op de noodzaak om groene waterstof te importeren voor de industrie en mogelijke leverings-ketens schetsen. Vervolgens komt het Europese en Nederlandse beleid op dit deel van de energietransitie aan bod, met ook de positie van ontwikkelingslanden in de mogelijke leveringen.
De spreker Sietse de Haan is voorzitter van de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales en vertegenwoordiger van de Desertec Foundation in Nederland, zie www.desertec.org . Hij was natuurkunde docent en is naast zijn baan altijd actief geweest op het gebied van milieu en de laatste 20 jaar specifiek op het gebied van klimaat en de energietransitie