Omschrijving

Op 22 januari 2011 houdt de regio haar nieuwjaarsbijeenkomst in Culemborg. Zoals u gewend bent van ons een gevarieerd programma.
Culemborg is de geboortestad van Jan van Rietbeek. Die vormde een belangrijke spil in het ontstaan van Zuid Afrika.
De middeleeuwse elite kieperde lege bierpullen zo in de gracht
Qua historische vondsten zijn uit de Culemborgse grachten vooral middeleeuwse bierpullen en oude jeneverkruiken omhoog gevist door de baggeraars die deze maanden de grachten schoonmaken. Vooral uit de gracht aan het Voorburg bij de Kasteeltuin kwamen pullen en kruiken boven water.
Dit meldt Jan Schooneveld van het archeologische onderzoeksbureau ARC dat een deel van de bagger in Zutphen laat zeven. Het gaat alleen om bagger uit vier 'kansrijke' grachtdelen, delen in de buurt van historisch belangrijke punten zoals het Weeshuis, de Binnenpoort en de Kasteeltuin. Half juli wordt de baggerbeurt afgerond en zullen aardewerkdeskundigen alle vondsten bekijken. In het najaar wordt een en ander tentoongesteld in het Stadskantoor en verschijnt een rapportje over de vondsten.
Dat de pullen en kruiken vooral aan het Voorburg zijn gevonden, verbaast Aat Alink van de Kasteeltuin-vrijwilligers niets. "Je had daar in het kasteel vroeger de Leen- en Raadskamer. De dames en heren notabelen vergaderden en zopen daar wat af, en blijkbaar kieperden ze de lege pullen zo uit het raam de gracht in. Wij hebben er ook al zat uitgevist, dus deze vondsten verbazen mij niets."

Resten van een twaalfde-eeuws kasteel in Culemborg

Lang was de heerlijkheid van de heren van Kaets, met als spil het versterkte huis Kaetshage, aan het zicht onttrokken.
Totdat graafmachines onlangs -toevallig- de resten blootlegde. Aannemer Van Santen, bezig om tegenover het ecowijkje EVA-Lanxmeer de grond te keren, legde een essentieel stuk geschiedenis bloot. Die geschiedenis gaat terug tot ver voor 1318, het jaar waarin Culemborg stadsrechten kreeg. De opgravingen vinden plaats op een locatie die niet ver ligt van de plek waar enkele jaren terug al naspeuringen waren gedaan. Die leverden behalve een steenoven niet veel concreets op. Nu zich bleken daar wel degelijk de resten van een twaalfde-eeuws kasteel te vinden, die daar door sommigen al veel langer werden vermoed. ,,Dit is écht,’’ zegt Bert Blommers, Culemborger én historicus. ,,In tegenstelling tot het rapport van 2002 is het dus géén rond bouwwerk. Hier ligt de basis van het oudste kasteel van Culemborg. Van voor 1200, misschien wel van voor 1100 in houten vorm eronder.

10:30 Ontvangst met koffie en thee
11:00 één groep begint aan stadswandeling
andere groep gaat naar molen de Hoop
12:15 Lunch in het museum
13:20 eerste groep gaat nu naar molen
tweede groep gaat de stadswandeling doen
14:30 Nieuwjaarsspeech voorzitter met aansluitend borrel
~16:00 einde.

Locatie

Museum Elisabeth weeshuis

Organisator

Regio Utrecht

Naam en contactgegevens voor informatie

Roel Troost

utrecht@kiviniria.nl