Omschrijving

Grote delen van het Maasdal zijn door hun hoogteligging ‘natuurlijk’ beveiligd. Hierdoor waren er lange tijd geen dijken of kades nodig. Tussen de dorpen Ooijen en Wanssum ligt één van de weinige plekken waar de Maas haar hoge oevers heeft doorsneden. De rivier heeft hier een 10 kilometer lange natuurlijke bypass gevormd, die tijdens hoogwaters mee stroomde en daarmee een belangrijke functie had in tijden van hoogwater.

Deze Oude Maasarm overstroomde regelmatig en bewoning bleef weg uit de lagere delen van het gebied. Na 1926 traden echter zeer lange tijd geen hoogwaters op. Van een frequent overstroomd gebied (hoogwaters in 1880, 1920, 1924 en 1926) werd de Oude Maasarm een ´slapende´ Maasarm. Van 1926 tot 1993 vonden ingrijpende ontwikkelingen plaats in de lage delen van het gebied. Door de aanleg van de brug naar Well kwam Wanssum aan een doorgaande weg te liggen. Hierlangs verschenen huizen, woonwijken, sportvelden en een bedrijventerrein. Verspreid in het gebied van de Oude Maasarm werden nieuwe huizen, kassen, bedrijfsgebouwen, boerderijen en campings gebouwd. Het risico van overstromingen verdween uit het collectieve geheugen.

Na zich bijna 70 jaar rustig te hebben gehouden laat de Maas in 1993 en 1995 haar tanden zien. Bewoners worden verrast en huizen, bedrijven en campings krijgen te kampen met ernstige wateroverlast en lopen aanzienlijke schade op. Na deze hoogwaters worden in het kader van de Deltawet grote rivieren langs de gehele Maas noodkades aangelegd. De Oude Maasarm wordt met noodkades bij Ooijen en Blitterswijck afgesloten, in afwachting van duurzame rivierkundige maatregelen. Maar ruim 15 jaar later liggen de dijken nog steeds op de verkeerde plek, zijn dorpen nog steeds niet goed beschermd en gaat een onnodig groot deel van het gebied gebukt onder rigide sectorale waterregelgeving die verdere economische ontwikkeling blokkeert.

De streek past er voor om langer in onzekerheid te blijven en kiest voor het nu aanpakken van de problemen. Overheden, bedrijven en burgers leveren met lokale kennis van zaken en in samenspraak met elkaar de juiste oplossingen. Deze ingrijpende reeks maatregelen, waaronder dijkverleggingen en hoogwatergeulen, leiden tot voor de Maas ongeëvenaarde positieve effecten die tot maar liefst 40 kilometer stroomopwaarts doorwerken. Dijkaanleg op de juiste plekken zorgt zowel voor bescherming waar het moet en ruimte voor het water waar het kan. Dit brengt de Maas voor nu en de toekomst zodanig op orde dat alle onnodige regelgeving kan worden geschrapt en weer ruimte ontstaat voor ontwikkelingen en bedrijvigheid.

We worden ontvangen door een medewerker van het gebiedsbureau Ooijen – Wanssum, die dit veelomvattende project met een investeringsbedrag van ruim 60 miljoen euro aan ons zal toelichten. Vervolgens zullen we een van de in uitvoering zijnde deelprojecten – de klimaatbuffer – in het terrein bezoeken.

Locatie

Projectbureau Ooijen-Wanssum te Meerlo

Organisator

Regio Noord- en Midden-Limburg

Naam en contactgegevens voor informatie

Chantal Konings - van der Goor 06 - 524 01 357

chantal.konings@home.nl

Website gebiedsontwikkeling Ooijen-Wansum