Mijnwater Heerlen
Het Mijnwaterproject is oorspronkelijk ontwikkeld om duurzame energie uit het water van de oude steenkolenmijn Oranje Nassau III te winnen voor de verwarming en koeling van gebouwen. Het water wordt daarbij onttrokken uit de oude mijngangen van de kolenmijn. Hierin verschilt het Heerlens mijnwaterproject van de andere geothermieprojecten in Nederland. Het was bovendien de eerste diepe boring (> 500 meter) voor het winnen van aardwarmte. Om die reden werd er ook voor het eerst een aardwarmte opsporingsvergunning verleend in het kader van de nieuwe Mijnbouwwet.

Verder is het ook vernieuwend, dat het zeer lage temperatuurverwarmingssysteem (28 °C/16°C) en de koeling zich niet beperken tot één gebouw, maar toegepast wordt in een compleet herstructureringsgebied met diverse functies (wonen, school, winkel, kantoor, zorg- en cultuurcluster) via een warmte- en koudedistributienet. Mijnwater B.V., een volle dochter van de gemeente Heerlen, verzorgt de warmte-en koudelevering.



Nederlands Mijnmuseum
Het Nederlands Mijnmuseum koestert het Limburgse steenkolen- en mijnbouwverleden en is in het schachtgebouw van de voormalige steenkolenmijn Oranje Nassau I te Heerlen gevestigd.
Het drie etages tellende schachtgebouw, gebouwd rondom de 470 meter diepe mijnschacht, is ingericht als expositieruimte. Hier worden mijnbouwobjecten tentoongesteld en films over de geschiedenis van de Mijnstreek getoond. Tevens is het ophaalgebouw met de ophaalmachine uit 1897 te bezichtigen.
Het Nederlands Mijnmuseum beschikt over een uitgebreide collectie van onder andere mijnlampen, afbouwhamers, stijlen, werktuig en kunst gemaakt voor en door mijnwerkers.



Gezamenlijke KIVI-VDI excursie
Bij deze excursie zijn tevens leden uitgenodigd van het VDI Duitsland (Niederrheinischer Bezirksverein; https://www.vdi.de/ueber-uns/vor-ort/bezirksvereine/niederrheinischer-bezirksverein).
Vanwege het maximale deelnemersaantal zal de excursie in 2 groepen (van elk maximaal 20 personen) plaatsvinden. Terwijl de ene groep het Geothermie/Mijnwaterproject bezoekt, alwaar de heer Ed Smulders een presentatie zal verzorgen over Mijnwater met aansluitend een bezichtiging van de energiecentrale Maankwartier, wordt de andere groep door een gids rondgeleid door het Mijnmuseum.
De 2 groepen worden elk samengesteld uit Nederlandse en Duitse deelnemers. De voertaal zal Engels zijn.

Bijzonderheden en aanmelding
Parkeren: Navigeer naar de CBS-weg 2 Heerlen en volg de borden “Mijnmuseum”. Parkeren kan op het terrein van Carbon6. Rijd door de slagbomen middels het insteken van je bankpas, bij het museum krijg je een gratis uitrijkaart.
Het maximaal aantal KIVI deelnemers is beperkt tot 20 personen.
Ontvangst en registratie zijn in het Mijnmuseum.
In de deelnameprijs is Inbegrepen koffie/thee en vlaai; overige consumpties voor eigen rekening.

Optioneel: Gezamenlijk diner bij Chinees-Indisch restaurant “Golden Peacock”, Raadhuisstraat 7, 6411 HK Heerlen. Kosten voor eigen rekening.