Bezoek Sibelco, quartz zandwinning en herinrichting groeve.

Op vrijdag 12 april waren we met ruim 20-KIVI leden te gast bij de Sibelco groeve te Heerlen.

Na registratie en naar Limburgs gebruik (koffie met vlaai) volgde de presentatie.

Tijdens de presentatie kwamen o.a. aan de orde de historie van de groeve en tot wanneer er zilverzand gewonnen mag worden. Jaarlijks wordt er 300.000 ton zand gewonnen. Onder de nabij gelegen mijnsteen-afvalberg liggen nog enkele miljoenen tonnen zilverzand. Deze wordt niet gewonnen, omdat deze berg het mijnverleden symboliseert.

Tevens kregen we uitleg over de diverse productie stappen:

  • Het in kaart brengen van de samenstelling (chemische samenstelling en korrelgrootte) van het zand d.m.v. grondboringen en laboratoriumonderzoek
  • Het afgraven per laag met vergelijkbare samenstelling
  • Het verwijderen van ijzerhoudende deeltjes m.b.v. elektromagneten
  • Het zuiveren m.b.v. water van andere deeltjes
  • M.b.v. waterstroming worden de kleinere zandkorrels gescheiden van de grotere korrels.
  • De verschillende korrelgroottes worden buiten opgeslagen, waarbij een aanzienlijk deel van het water terugstroomt naar de groeve.
  • Drogen van de korrels d.m.v. een gasgestookt wervelbed
  • Afhankelijk van de toepassing kunnen de korrels fijner vermalen worden
  • Opslag in silo’s tot transport, waarbij lucht door de korrels geblazen wordt om klontering tegen te gaan.

 

Links: aanvoer van zilverzand via transportband naar de 1e zuiveringsstappen en scheiding
Midden: tussen opslag, gescheiden naar korrelgrootte
Rechts: drooginstallatie, eventueel verder vermalen en opslag gereed product
Achtergrond: de mijnsteenberg, die het mijnverleden symboliseert

Het zilverzand wordt, behalve in de glasindustrie, ook toegepast als vulmiddel in rubbers, kunststoffen, kit en medicijnen. Ook werd onlangs 8000 ton verscheept naar Japan voor de Olympische Spelen 2020.  Het ‘zand uit Heerlen’ wordt gebruikt in de paardensportpistes.

Vervolgens de rondleiding door de Zuidplas, het heringerichte deel van de groeve. Alleen de ondiepe delen en de houtrillen zijn aangelegd. De groenvoorziening is grotendeels op natuurlijke wijze ontstaan. Tevens bevinden zich o.a. reeën in dit gebied. De Zuidplas wordt in 2020 overgedragen aan Natuurmonumenten. Na de frisse wandeling kregen we smakelijke warme soep met broodjes en een drankje aangeboden. Voor meer wandelinformatie bij de Zuidplas van Sibelco:  http://www.natuurlijkparkstad.eu/

Voorzien van de nodige wetenswaardigheden, dat zandwinning meer is dan alleen opgraven, wil ik namens KIVI afd. Noord- en Midden Limburg dhr. Jos van Wersch ( http://josvanwersch.nl  ) en de deskundige rondleiders bedanken voor hun inzet bij deze excursie.

Wim Maas,

Bestuurslid Noord- en Midden- Limburg

 

 

Sibelco, quartz zand winning en herinrichting groeve

Sibelco is een wereldwijd bedrijf voor materiaaloplossingen. Er worden natuurlijke grondstoffen gebruikt om oplossingen te bieden voor de samenleving, waarbij het cradle-to-cradle concept wordt ondersteund.
Tijdens deze excursie zijn we te gast bij de vestiging te Heerlen, waar quartz zand (zilverzand of witzand) wordt gewonnen. De samenstelling bestaat grotendeels uit siliciumdioxide. Hoe hoger het SiO2 gehalte, hoe zuiverder.
Voor de samenstelling van de diverse quartz zand soorten zie: https://nl.sibelco.com/iota-high-purity-quartz/

Het zand is bijzonder geschikt als basisgrondstof voor de glasindustrie. In de fijnkeramische industrie wordt het zand gebruikt als grondstof voor emaille en porselein. Verder kan het silicium uit het zand worden gewonnen, voor de productie van computerchips, halfgeleiders en zonnecellen.

Tijdens de presentatie wordt o.a. ingegaan hoe met behulp van geavanceerde apparatuur de exacte samenstelling van het quartz onderzocht wordt. Tevens wordt uitgelegd hoe d.m.v. verschillende bewerkingen de kwaliteit van het ruwe quartz zand uit de groeve wordt verhoogd.

Na het bezoek aan de fabriek worden we door natuurgids Sjef Silvertand, rondgeleid door het heringerichte deel van de groeve.

Meer informatie kunt u vinden op: https://nl.sibelco.com/

Bijzonderheden en aanmelding

Parkeren kan op het terrein van Sibelco. Neem de toegangsweg vanaf de rotonde Euregioweg (door de toegangspoort en tussen de waterplassen door). Aan het einde van de weg is aan de rechterzijde parkeergelegenheid.

Zorg voor deugdelijk schoeisel (géén hoge hakken) voor bezoek in fabriek en de natuurwandeling. Bij slecht weer s.v.p. een paraplu meenemen.

Inschrijven  is mogelijk tot uiterlijk 7 april 2019.