Bezoek BioWarmteCentrale de Purmer
Na een enthousiaste en veelomvattende introductie door directeur Gijs de Man, bezochten 28 KIVI-leden BioWarmteCentrale De Purmer.
In 1981, kort na de 2e oliecrisis, startte de Gemeente Purmerend met Stadsverwarming. Initieel werd de warmte geleverd door de NUON 68 MW WarmteKrachtCentrale (STEG – Stoom en Gas turbines). Om bedrijfsvoerings en financiële redenen werd het bedrijf per 1 januari 2007 omgezet in de private Besloten Vennootschap SVP ‘Stads Verwarming Purmerend B.V.’ – met de Gemeente als 100% aandeelhouder.
Sinds medio 2014 is de WKC vervangen door de 44 MWth BioWarmteCentrale, bestaande uit 4 verbandingsovens, inclusief randapparatuur om zo schoon en efficiënt mogelijk te werken. DENOX systemen (inspuiting met Ammoniakwater) zorgen voor toelaatbare NOx concentraties in de rookgassen, Doekenfilters verwijderen vliegas uit de rookgassen, Bodemas wordt opgevangen en afgevoerd, Rookgas condensors worden gebruikt om het water voor te verwarmen, etc.
Circa 100,000 ton houtsnippers worden per jaar verstookt. Deze worden geleverd door Staatsbosbeheer en zijn een bijproduct uit het reguliere beheer van bos, natuur en landschap. Hiermee wordt op jaarbasis ruim 50,000 ton CO2 uitgespaard. De aanvoer van houtsnippers kan in de winter oplopen tot 25 vrachtwagens van 80 m3. De opslagbunkers kunnen in totaal 12,500 m3 bevatten, goed voor 1 week brandstof op vol vermogen.
De BioWarmteCentrale levert 80% van de warmtebehoefte voor de 25,000 klanten – 24,000 huishoudens en 1,000 bedrijven. De piekbehoefte wordt nu nog geleverd door 2 gas gestookte hulp centrales. Plannen worden uitgewerkt om deze te vervangen door een uitbreiding van de BioWarmteCentrale.
Het bestuur van KIVI Regio Noord-Holland heeft het genoegen u uit te nodigen tot het bijwonen van een bedrijfsbezoek aan BioWarmteCentrale de Purmer.
Nederland heeft zich gecommitteerd aan de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent een beperking van de CO2-uitstoot naar bijna 0 in 2050. Dit vraagt om een drastische reductie van het gebruik van fossiele brandstoffen. Gebouwen zullen in de toekomst alleen nog duurzaam verwarmd worden. De gemeente Purmerend wil in de nabije toekomst al stappen zetten om de eerste 77 woningen aardgasvrij te maken.
Naast aardgas zijn er veel manieren waarop we een woning kunnen verwarmen, ons eten kunnen koken en warm water kunnen verkrijgen. De manier die het best past, is afhankelijk van de woning. Sommige oplossingen werken alleen goed in een geïsoleerde woning of in combinatie met eigen energie van bijvoorbeeld zonnepanelen.
Het warmtenet van Stadsverwarming Purmerend (SVP) is een netwerk van 550 kilometer aan ondergrondse leidingen waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water wordt voor 80% duurzaam opgewekt – met de houtsnippers van Staatsbosbeheer – in BioWarmteCentrale de Purmer. De resterende 20% komt van de twee (nu nog) gasgestookte hulpwarmtecentrales. SVP onderzoekt hoe ook deze opwek verder verduurzaamd kan worden.
Het warme water wordt in goed geïsoleerde buizen getransporteerd naar woningen en gebouwen. Hier geeft het de warmte af voor verwarming en warm tapwater. Het afgekoelde water gaat vervolgens via andere buizen weer terug naar de centrale om daar weer opgewarmd te worden.