Een groep van 21 personen bestaande uit leden en een enkele introducee heeft na de lunch deelgenomen aan de rondleiding door het Circle paviljoen aan de Zuidas te Amsterdam. 

De rondleiding begon op de onderste verdieping (kelder) waar een aantal afgesloten vergaderruimtes zijn. Daarin zijn naast stoelen ook tribunes gemaakt, overdekt met vilt, zodat men daar ook op kan zitten. Dit vilt bevat evenals de wanden oude bedrijfskleding. 

Stilgestaan werd bij diverse voorbeelden van circulaire inputs zoals de hoog-rendement zonnepanelen en de experimentele zonneboiler aan de gevel. Om energieverlies te vermijden, wordt vrijwel geheel gebruikgemaakt van gelijkspanning voor de verlichting en andere apparaten. Warmte uit de parkeergarage wordt teruggewonnen. De wandafwerking is van resthout. Het isolatiemateriaal in de plafonds is gemaakt van 16.000 oude spijkerbroeken. De hardhouten parketvloer is gerecycled. De kabelgoten zijn hergebruikt uit sloop-, refit- en transformatieprojecten.

Na dit alles bekeken te hebben gingen we naar buiten om naar de gevel te kijken die remontabel is en bedekt met plantenmodules. Tenslotte gingen we buitenom, met de trap, naar het dakterras en de daktuin die zijn voorzien van waterberging en vaste beplanting. De excursie eindigde waar die begon namelijk in de Rooftop bar.

Hierna was er voor de liefhebbers de mogelijkheid een wandeling te maken door het Zuidas gebied met op markante plekken enige toelichting. De wandeling eindigde in het informatiecentrum van de Zuidas waar een maquette van het hele gebied met omgeving staat. Hier kon men een indruk krijgen hoe dit deel van Amsterdam er in de (nabije) toekomst uit zal zien.

Omschrijving

De Regio Noord-Holland van het KIVI nodigt u van harte uit voor de excursie naar het Circl paviljoen op de Zuidas te Amsterdam.

Circulair bouwen
Circulariteit gaat verder dan verduurzamen. Bij verduurzaming ligt het accent vaak op een lager energieverbruik. Bij circulair bouwen ligt het accent op het hergebruik van grondstoffen, materialen en bouwelementen.

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken in 2030 en dat in 2050 de Nederlandse economie volledig draait op herbruikbare grondstoffen. Om meerdere redenen wordt dit een grote uitdaging.

Circl
Circl is de naam van de nieuwe circulaire hotspot en meetingplace op de Zuidas. Het gebouw heeft een vergadercentrum, restaurant en rooftopbar.

Met de bouw van Circl, het circulaire paviljoen, heeft ABN AMRO in de praktijk ervaren hoe het is om circulair te bouwen. ABN AMRO is eigenaar maar niet van alles in het gebouw. Er lopen allerlei experimenten maar nog niet alles is gereed voor de markt.
De architectuur is ook gericht op levensduurverlenging in zowel het interieur als exterieur. Zo heeft het gebouw een grote, vrije hoogte die meerdere doelen kan dienen en maximaal demonteerbaar is en is het isolatiemateriaal in de plafonds gemaakt van oude spijkerbroeken. Ook de inrichting is een circulair experiment.

Bijzonderheden en aanmelding
Het Circl paviljoen is op loopafstand van metro-/treinstation Amsterdam Zuid.

Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

De kosten verbonden aan het bijwonen van deze activiteit bedragen voor leden 15 euro en voor introducees 20 euro.

Aanmelden en betalen via de website van het KIVI Regio Noord-Holland
t/m 12 mei a.s.

Locatie

Circl paviljoen

Organisator

Regio Noord-Holland

Naam en contactgegevens voor informatie

Virginia Doelwijt

virginiadoelwijt@quicknet.nl