Excursie: Bezoek aan diverse afdelingen van het Koninklijke NIOZ onder leiding van Prof. Dr. Ir. Hein de Baar, emeritus hoogleraar Oceanografie Groningen en gepensioneerd medewerker Kon. Nioz.

Samenvatting

Na aankomst met de TESO veerboot op Texel met 20 personen gewandeld naar het NIOZ. Aldaar ontvangen door Hein de Baar. Die leidde ons naar diverse afdelingen/locaties.

1. Massaspectrometer en clean room.

Na een korte inleiding door Bridget Zoetemelk konden we in 2 groepen van 10 de massaspectrometer bekijken. Bridget doet proeven met monsters, waarin isotopen gedetecteerd worden. De verhouding van die isotopen van een materiaal (bijvoorbeeld Magnesium) is een maat voor allerlei eigenschappen van dat monster. Bridget maakt hiermee haar Bachelors bij Hogeschool Leiden af. Naast deze ruimte is een Clean Room. Die is zo schoon, dat er niemand in mag. Alleen kijken.

2. Biologische afdeling

In deze afdeling worden uit monsters van de zeebodem allerlei diertjes en plantjes gehaald. Die worden eerst gewoon gewogen door middel van een weegrobot. Daarna gaan ze in een oven (60°C) en daarna wordt de “as” weer gewogen. Al deze gegevens geven informatie over de hoeveelheid voedsel, die aanwezig is in de waddenzee voor vogels en vissen. De eerste robot is door NIOZ zelf ontwikkeld en gebouwd. De nieuwe is een gekochte robotarm. Maar de programmering is door NIOZ gedaan. De robot weet precies in welk bakje wat zit. Voor en na de oven. Loran Kleine Schaars en Youk Greeve deden uitleg.

3. Ultraschoon monstername systeem.

Vervolgens werden we door Edwin Keijzer mee naar buiten genomen. Daar gingen we een container in, waarin een frame met een 24 monstername eenheden. Die eenheden bestaan uit een kunststof cylinder met boven en onder deksels. Die deksels hebben een speciale sluiting die door de hoge waterdruk dicht wordt gehouden. Die druk is op 4 km diepte 400 bar. Tijdens het (langzaam) zakken van het frame zijn die deksels nog open, zodat de eenheid schoongespoeld wordt.

4. Presentatie in Colloquiumzaal

Na een kort filmpje over NIOZ – vooral over zuidpool expedities  – hielden Hung-An (“Stanley”) Thian en Mathijs van Manen een presentatie  over hun werk. Dat ging over ijzer concentraties in de zuidelijke oceaan en de invloed daarvan op algengroei en virussen.

5. Technische werkplaatsen NMF (National Marine Facilities)

Hier werd door Edwin Keijzer en Lorendz Boom uitgebreid uitgelegd en getoond, hoe de monstername systemen voor de diepzee worden ontwikkeld en gebouwd. Een reusachtig frame bestaande uit grote hoepels werd hier gebouwd om op meerdere plaatsen tegelijk op dezelfde diepte een beeld te kunnen vormen van de oceaan aldaar. 3-D dus.

Terug gewandeld naar de TESO veerboot van 16:00, en onder het genot van een Texelse Skuumkoppe biertje de winderige overtocht afgerond.

Het bestuur van KIVI Regio Noord-Holland heeft het genoegen u uit te nodigen tot het bijwonen van een excursie naar het Koninklijke NIOZ (Nederlands Instituut Onderzoek der Zee).



Mission statement NIOZ
NWO-NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research is the national oceanographic institute and principally performs academically excellent multidisciplinary fundamental and frontier applied marine research addressing important scientific and societal questions pertinent to the functioning of oceans and seas. Second, NIOZ serves as national marine research facilitator (NMF) for The Netherlands scientific community. Third, NIOZ stimulates and supports multidisciplinary fundamental and frontier applied marine research, education and marine policy development in the national and international context.

Een van onze gastheren zal zijn Prof. dr. ir. Hein de Baar, die nogal veel onderzoek heeft gedaan tijdens Zuidpoolexpedities.

Programma
Op eigen gelegenheid naar Den Helder.
11:00 Indien per auto uiterlijk aanwezig om parkeerplaats te zoeken bij of in de buurt van veerhaven veerpont TESO.
Volg in Den Helder de route ‘P Texel’, ‘Afhalen + Wegbrengen’. Voer in uw navigatiesysteem dan dit adres in: Havenplein 3, Den Helder. De ingang naar de boot voor voetgangers en fietsers vindt u naast de parkeerplaats. Houd u er rekening mee dat dit parkeerterrein een beperkt aantal plaatsen heeft.
Is er bij de veerhaven geen parkeerplaats meer vrij? Parkeer uw auto dan gratis in de omgeving van de veerhaven op Willemsoord P3. Deze parkeerplaats is gelegen op zo’n 10 minuten lopen van de ingang voor voetgangers en fietsers. 

11:30 vertrek veerpont naar Texel

12:00 – 12:15    aankomst en naar de kantine lopen o.l.v. Hein de Baar

12:15 – 13:15    broodjeslunch in kantine NIOZ

13:15 – 13:30    welkom en NIOZ-filmpje

13:30 – 15:45    rondleiding door NMF medewerker(s)

16:00                overtocht naar Den Helder

Op de veerpont wordt nog een drankje aangeboden.

Bijdrage in kosten voor lunch, drankje na afloop en lezing voor leden is € 10,=,  vooraf te voldoen bij aanmelding via de KIVI website:


Opmerking: Er kunnen maximaal 20 deelnemers mee. Wie het eerst komt, het eerst maalt. Mensen die zich niet aangemeld en betaald hebben via het KIVI moeten helaas worden  teruggestuurd!