MX3D
Het bezoekers centrum van MX3D was een heerlijk koele ruimte in de oude NDSM hal waar 28 KIVI leden een boeiende presentatie kregen van Gijs van de Velde.
In een presentatie op twee beeldschermen werd aan de hand van een intrigerend out of the box denk filmpje en duidelijke plaatjes de aanwezige dame en heren ingewijd in het pop-up bedrijf van de kunstenaar Joris Laarman. Joris heeft grote bekendheid gekregen met zijn ”bone chair” welke in vele musea op de wereld tentoongesteld wordt. Deze bone structuur is een Laarman Lab kenmerkende denkwijze om in plaats van de oude bekende vakwerk constructie sterkte te geven aan gebruiksvoorwerpen. Zo ook nu aan een wereld primeur roestvast stalen 3D robot geprinte brug. In de presentatie werden de hick-ups, de probleemstellingen en de beperkingen uitgelegd evenzo dat de wereld primeur van een 3D geprinte brug recent door de TU Eindhoven behaald werd met een betonnen fietsbrug.
Aan de hand van voorbeelden werd het aspect van materiaalsterkte bij printen toegelicht en een bronzen 3D geprinte (en daarna gepolijste) scheeps schroef bewees dat door het 3D print (las) proces de materiaal sterkte van het gebruikte las materiaal niet of in verwaarloosbare mate veranderen. De kennis van o.a. de bedrijven ARUP en Arcelor Mittal hebben MX3D daar bij geholpen.
Het brug ontwerp van Joris Laarman wordt uitgeprint door ABB robot las printers. Deze worden aangestuurd door speciaal door MX3D ontwikkelde software waarmee de bijzondere gekromde en gekrulde brugvormen gelas print kunnen worden. De hele brug bestaat uit enkel delen die aan elkaar gelast worden en voor plaatsing (planning oplevering oktober 2018) zal er op het loop vlak een staal plaat constructie aangebracht worden omdat de gemeente Amsterdam niet akkoord kon gaan met een voorgestelde glazen wandel vloer. Na sterkte testen en een coating zal de brug op een ponton naar zijn eindbestemming vervoerd worden waar het in de zeer speciale omgeving van Amsterdam naast een verbindingsfunctie ook een nieuwe attractie zal vormen.
In de werkplaatst konden de KIVI leden een hands-on aan de brug doen en ook een door Delft studenten geprinte MX3D fiets bekijken. Na de excursie omstreeks 16.15 ging het gezelschap voor een drankje en een na bespreking naar de horeca gelegenheid PLLEK vanwaar een ieder een hem /haar geschikte pontveer tijd koos om huiswaarts te keren.
Omschrijving
De Amsterdamse start-up MX3D is in opdracht van de Gemeente Amsterdam bezig een roestvaststalen 3D-geprinte brug te produceren welke naar verwachting dit jaar geplaatst wordt op zijn eindlocatie, de Oudezijds Achterburgwal. Het unieke ontwerp van de brug is bedacht door ontwerper Joris Laarman waarbij het bouw bedrijf Heijmans zorg draagt voor bouwkundige en technische ondersteuning. MX3D heeft intelligente software geschreven, waarmee een robot en een lasmachine worden getransformeerd in een printer voor het 3D-printen van metalen op een architectonische schaal. Het aanvankelijke ontwerp voor de brug is gaandeweg ingrijpend veranderd. Met het groeien van de kennis van veiligheidseisen, materiaaleigenschappen en het technisch potentieel, kwam het uiteindelijke model begin 2017 tot stand waarna maart 2017 de productie en assemblage begon van de brug van 12 m lang x 7,5 m breed en 2,1 m hoog. Tijdens de productie van de brug blijven de MX3D-engineers continu betrokken om de autonome 3D fabricage robots te verbeteren.
Het MX3D-project werd mogelijk dankzij nauwe samenwerking met de partners Autodesk, Heijmans, Joris Laarman Lab en ArcelorMittal en met ondersteuning van Arup, Air Liquide, ABB Robotics en Lenovo. Sponsors zijn STV, Oerlikon en Plymovent. Publieke partners zijn TU Delft, AMS Institute (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Studies) en de Gemeente Amsterdam.
LOCATIE
MX3D
Neveritaweg 15
1033 WB Amsterdam
(NDSM loods, IJzijde in zwarte containers ingang bezoekerscentrum)
Let op: Neem vanaf CS de NDSM pontveer van 13:45 uur!
Locatie
Organisator
Regio Noord-Holland
Naam en contactgegevens voor informatie
Theo Fikke