Omschrijving

Ten geleide
Door het gebruik van fossiele brandstoffen bij onder andere de energieopwekking wordt er veel CO2 in de atmosfeer gebracht met een verhoging van het broeikaseffect van de atmosfeer en een navenante verhoging van de temperatuur op onze planeet als gevolg. Om dit effect tegen te gaan wordt gezocht naar methoden om energie te produceren zonder het bijproduct CO2. Zonenergie, windenergie en waterkracht zijn daar voorbeelden van maar ook met een kernreactor kan CO2 vrij elektriciteit worden opgewekt.
In de huidige kernreactoren worden kernen van de uraniumisotoop U235 door neutronen gesplitst en omdat de kernen van de spijtingsproducten samen minder wegen dan de kern van het U235 wordt het massaverschil volgens E=mc2 omgezet in warmte. Ook komen neutronen vrij die op hun beurt weer kernen kunnen splitsen.
Voor een gecontroleerde reactie moet het surplus aan neutronen weggevangen, geabsorbeerd worden. Probleem bij deze methode is dat er in de brandstofstaven in de reactor niet alleen U235 zit maar ook U238. De kern van U238 splijt niet maar vangt een neutron in en transformeert naar het zeer giftige en hoog radioactieve Plutonium. Samen met wat andere elementen is dat wat wij nu het gevaarlijk langlevend radioactief afval noemen.
Maar ook de reactor zelf kan gevaar opleveren. De reactor moet nog lange tijd gekoeld worden ook als de kernsplitsing allang gestopt is. Valt de koeling uit (Tsjernobyl en Fukushima) dan kan bij de brandstofstaven omdat ze kapot gaan waterstof ontstaan dat samen met zuurstof knalgas vormt en explodeert. Ook kunnen de brandstofstaven smelten (meltdown) waarbij veel radioactiviteit vrijkomt. Verloopt alles wel normaal bij dit reactortype dan moet toch jaarlijks een kwart van de brandstofstaven vervangen worden zodat een staaf vier jaar in de reactorkern verblijft. Toch is dan nog maar 1% van het beschikbare U235 gebruikt.

De rest wordt u in de bijeenkomst uitgelegd.

Spreker(s)

Coen Groen Msc. Physics

Locatie

Gorechthuis, Hortuslaan1, 9751 BE te Haren

Organisator

Regio Noord

Naam en contactgegevens voor informatie

Ton Wester (GIV)

twester@ziggo.nl

Aanmelden via

Ton Wester

twester@ziggo.nl