Reststoffen Energie Centrale Harlingen
Omschrijving
Met de verbranding van niet-herbruikbaar afval wordt in de REC op een duurzame en veilige manier energie gemaakt: bijna 95 megawatt. Geïnspireerd op vergelijkbare installaties in Denemarken heeft Omrin gekozen voor een kleinschalige installatie die haar warmte en energie in de directe omgeving kan leveren. De capaciteit van de REC is niet groter dan nodig en afgestemd op het voor Omrin beschikbare brandbaar afval.
Omrin heeft de REC in het havengebied van Harlingen gerealiseerd omdat de warmte daar aan de naastliggende bedrijven geleverd kan worden. De op een na grootste afnemer van aardgas in Fryslân is daar gevestigd: Frisia Zout. Zij bespaart 75 miljoen kuub aardgas per jaar door de afname van de warmte van de REC. De REC realiseert daarmee bovendien een vermijding op C02-uitstoot van circa 140.000 ton in Fryslân.
De REC heeft een maximale verbrandingscapaciteit van 228.000 ton afval. Het gaat om verschillende stromen afval, de belangrijkste stromen zijn huishoudelijk restafval, bedrijfsafval, digistaat (een restproduct van vergisting) en grof huishoudelijk afval. Er worden geen gevaarlijke stoffen verbrand, en dat geldt ook voor bijvoorbeeld groente, fruit en tuinafval. Wat er uiteindelijk wel en niet verbrand mag worden is nauwgezet omschreven in de milieuvergunning.
De verbrandingsoven in de REC is in staat om dagelijks circa 684.000 kilo afval te verbranden. De temperatuur loopt daarbij op naar 1.100 graden. In een ketel wordt vervolgens water verhit en de stoom die vrijkomt is van belang: die stoom wordt getransporteerd naar de nabijgelegen warmtekrachtcentrale en daar omgezet in energie.
De rookgasreiniging is een belangrijk onderdeel, het zorgt ervoor dat voldaan wordt aan de strenge luchtemissiewaarden die in de milieuvergunning zijn opgenomen. Daarvoor worden de rookgassen, die bij verbranding vrijkomen, in vier stappen gereinigd. Ook dit proces wordt continu vanuit de controlekamer in de gaten gehouden.
Afvalverbrandingsinstallaties moeten aan strenge luchteisen voldoen, zo ook de Reststoffenenergiecentrale van Omrin. De emissies van de stoffen die in de rookgassen van de REC ontstaan worden daarom continu gemeten.
In de REC worden voortdurend de luchtemissies van stoffen gevolgd en geregistreerd. Om een objectief antwoord te krijgen op de vraag of de luchtemissies in de omgeving effect hebben op mens en milieu wordt een zogenaamd biomonitoringsprogramma uitgevoerd. Bij biomonitoring worden spinazie, boerenkool, gras, koemelk en kalkpapier gebruikt als 'verklikkers' van een te hoge uitstoot aan stoffen.
Veiligheid is voor Omrin een belangrijk onderwerp, dat betekent dat een gezonde en veilige werk- en leefomgeving voorop staat. Niet alleen als het gaat om de veiligheid in en om de REC, maar ook voor de mensen en het milieu in de omgeving. Hoewel afvalverbranding een schone activiteit is maakt Omrin werk van veiligheid.
13:45 uur. Aankomst en aanmelding bij REC in Harlingen.
14:00 uur. Algemene presentatie REC (historie, voorbereiding realisatie en bouw), inclusief vragen en discussie.
14:45 uur. Technische presentatie waarbij alle relevante onderwerpen de revue passeren (ie ook omschrijving hierboven), inclusief vragen en discussie.
15:30 uur. Koffie en theepauze.
15:45 uur. Rondleiding door de centrale.
16:45 uur. Gezamenlijke afsluiting van het bezoek.
14:45
Spreker(s)
M. Koopmans, Omrin.
S. Bosch, Plantmanager REC.
Diverse specialisten REC.
Ir. P. Dijkshoorn, KIVI-NIRIA Noord.
Locatie
Postbus 49 8860 AA Harlingen
Organisator
Regio Noord
Naam en contactgegevens voor informatie
Ir. P. Dijkshoorn