Workshop Storingsanalyse
NHL Hogeschool, Leeuwarden – De grote onbekende oorzaak!
Vanaf zes uur staat er, zoals gebruikelijk inmiddels, soep en broodjes klaar voor de deelnemers.
Dit is de derde bijeenkomst alweer in het kader van kennisuitwisselingsbijeenkomsten van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs op de NHL Hogeschool. Vanavond staat in het teken van “Storingsanalyse”.
Om 18:30 uur begint de workshop van Bart Smit. Het belooft een pittig programma te worden waarbij de focus ligt op het vinden van de onbekende oorzaak. Het leuke van deze workshop is dat het aansluit bij de workshop “Root Cause Analysis”. Deze werd d.d. 27 mei 2015 verzorgd door probleemdetective Harry Draijer.
Na een korte presentatie over de RATIO-stappen*, waarin Event Mapping centraal staat, gaan we zelf aan de slag met een case. De case gaat over barbecues. Wij zijn een team van experts en troubleshooters in de nieuwe fabriek van het bedrijf “Star-Grill” in Roemenie. Het management heeft ons gevraagd te helpen bij een urgent probleem. Bij de productie van de Q60 (type barbecue) is de afkeur namelijk 4 % terwijl deze normaal 0,5 % is.
Als echte detectives gaan we aan de slag. Onder ons probleemdetective Harry Draijer. Maar hoe pakken we het nu aan? Eerst maar eens het hele verhaal goed lezen. Door vervolgens de juiste vragen te stellen ontstaat een zogenaamde Event Map. Hieruit blijkt duidelijk wat het probleem is, welke oorzaken en gevolgen er zijn en wat de ‘onbekende oorzaak’ is. Deze oorzaak wordt verder geanalyseerd.
Met behulp van de WAT, WANNEER, WELKE, HOEVEEL en TREND brengen we de IS en IS NIET in kaart van de onbekende oorzaak. Dan gaan we alle vragen bij langs en kijken of deze in aanmerking komen als mogelijke oorzaak. De mogelijke oorzaak die op de meeste vragen scoort is de meest waarschijnlijke oorzaak. Die wordt geverifieerd met de meest juiste oorzaak met als gevolg de geanalyseerde oorzaak. In ons geval: de wastanks wassen de Q60 barbecues onvoldoende schoon!
De nabespreking met een filmpje over de trillingen in rijkswaterstaattoren in Utrecht (klik op de link) leidde tot mooie oorzaken en gevolgen. Als we hier de RATIO-stappen op loslaten blijkt een goede storingsanalyse taboe te zijn bij dit soort grote maatschappelijke vraagstukken. Wij hadden maar 3 vragen uit de ProbleemAnalyse nodig om het probleem op te lossen.
Geïnspireerd en enthousiast gingen de meeste deelnemers rond kwart voor 10 richting huis. Wie weet lukt het ons om de kennis en ervaring van deze avond in praktijk te brengen!
Meer informatie over Storingsanalyse? Neem contact op met Bart Smit of kijk op http://www.cothink.nl.
Een workshop of presentatie bijwonen of zelf geven? Neem contact op met Mariska van Cronenberg | m.vancronenberg@online.nl | +31 6 512 02 681
Tekst: Ir. Mariska van Cronenberg
* RATIO-aanpak stimuleert creatief en kritisch denken. Dit vormt de kapstok voor alle activiteiten en geeft de leidraad van denken naar doen. De RATIO-aanpak geeft een duurzame, structurele en succesvolle werkwijze voor het samen oplossen en voorkomen van problemen en het continu verbeteren. RATIO staat voor Reflecteren, Analyseren, Toewijzen, Implementeren en Observeren en evalueren.
Omschrijving
Workshop Storingsanalyse, wat doe je met een onbekende oorzaak?
Het wordt een pittig programma waarbij de focus ligt op het bepalen van de onbekende oorzaak, het bedenken van mogelijke oorzaken en het toetsen ervan. Het sluit aan bij de eerdere workshop waarbij de storing werd geanalyseerd tot de onbekende oorzaak, dit is de stap erna.
Hoe ziet het programma er uit?
18:00 Kennismaken
18:30 Introductie Event Mapping
19:00-21:00 ProbleemAnalyse
- Theorie
- Oefenen met een case
21:15 Afronding
Vanzelfsprekend is er na afloop ruimte voor discussie en het stellen van vragen. Ook wordt er voor soep en brood gezorgd.
---------------------------------------------------------
Regio Noord organiseert kennisuitwisselingsbijeenkomsten op de NHL Hogeschool. Deze bijeenkomsten zijn exclusief voor KIVI-leden, studenten en docenten van het Instituut voor Engineering van de NHL Hogeschool. Gastheer voor deze workshop is de NHL Hogeschool afdeling Engineering.
Spreker(s)
Bart Smit
Locatie
Rengerslaan 10
Organisator
Regio Noord
NHL Hogeschool
Naam en contactgegevens voor informatie
Ir. Mariska van Cronenberg | +31 6 51202681