Brandstof of bedelstaf
De vijfde in de reeks van bijeenkomsten over energiebeheer en reductie van broeikasgasemissie is door de Regio Zuid, evensal vorige bijeenkomst gehouden in het gebouw van het Academisch Genootschap in Eindhoven. De bijeenkomst werd door 41 deelnemers bezocht.
Kees de Groot, voorzitter van de stuurgroep Energie van KIVI was moderator van de bijeenkomst. Hij opende de bijeenkomst met lof voor de inspanningen van Regio Zuid om het onderwerp energie met zoveel aandacht en inzet op de agenda te zetten en wees op de initiatieven die ook landelijk door KIVI gedaan worden waaronder de pas gepubliceerde uitgave van een boekje waarin mensen ook zonder voorkennis van energievraagstukken een goed beeld kunnen krijgen van de veranderingen die ons te wachten staan.
Anders dan vorige bijeenkomsten waren de presentaties voor de pauze gericht op een schets van het energiegebruik en de CO2 emissie als totaalbeeld. Beginnend voor Nederland schetste Cor van den Bosch met de presentatie van Regio Zuid dit beeld. Duidelijk komt naar voren dat de met Europa vastgestelde vermindering van het gebruik van fossiele koolwaterstoffen en vermindering van CO2 emissies tot op heden niet gehaald zijn, zelfs dat er van toename sprake is. De presentatie van de Regio Zuid kunt u hier inzien of downloaden.
Vervolgens lichtte professor Kornelis Blok het wereldbeeld toe aan de hand van de cijfers voor energiegebruik en CO2 uitstoot van de verschillende brandstoffen in de laatste decennia. Met prognoses uit het Energy report, de Shell Blueprints en het Advanced (R)evolution ’10 toonde hij met inzichtelijke grafieken aan dat bij inzet van gericht beleid een terugdringen van fossiele koolwaterstoffen en CO2 emissie tot het niveau van het jaar 2000 voor 2050 haalbaar moest zijn. Deze presentatie van professor Blok kunt u hier inzien of downloaden.
Na de pauze werd ingezoomd op de industrie. Door Gijs Schoonewelle en Cor van den Bosch werd het huidige energiegebruik van de industrie in Nederland kort geschetst om vervolgens op grond van de inschattingen van Nederlandse experts de haalbare besparing en terugdringing van fossiele koolwaterstofgebruik de CO2 emissie – reductie te bepalen. De resultaten waren net onvoldoende om de eisen van 2050 te kunnen halen. Gijs Schoonewelle gaf daarna een exposé over de aard van het energiegebruik en de aanwending van fossiele koolwaterstoffen als grondstof in de industrie van Nederland. Nadruk lag op de risico’s van transitie voor de industrie met de dreiging dat industrieën daarvoor het land zullen verlaten waardoor de economische positie en welstand van Nederland onder zware druk komt. Deze presentatie van de Regio Zuid over de Industrie in Nederland kunt u hier inzien of downloaden.
Professor Blok toetste in zijn tweede presentatie het beeld dat voor Nederland werd neergezet aan het wereldbeeld. Per productengroep werden de ontwikkelingen in chemie, petrochemie, metaal, non ferro, papier en overige vergeleken. Met de voortgaande efficiency verbetering in energie en grondstofgebruik in de productie, de toenemende recycling van grondstoffen maar vooral de noodzakelijke mondiale integrale afstemming van productie is afname van CO2 emissie realiseerbaar. De tweede presentatie van professor Blok kunt u hier inzien of downloaden.
Kees de Groot startte de discussie met de overweging dat de invloed van CO2 nog in discussie is en dat als men nu met grote economische risico’s en tegen gigantische kosten de CO2 emissie vermindert wellicht niemand onze Nederlandse inspanningen zal volgen. Vanuit het kostenaspect en de problematiek van de opslag wist hij de aanwezigen snel tot een levendige discussie te brengen waarmee input werd gecreëerd voor de slotbijeenkomst die op 30 april gehouden zal worden.
Het programma wat wij gevolgd hebben is uiteraard nog eens terug te slaan op de activiteitenpagina van 21 februari 2014, u kunt de pagina hier zien.
Omschrijving
*********Zojuist bereikte ons de mededeling dat de straat (Parklaan), waar het Academisch Genootschap is gevestigd, is opengebroken. De ingang van het gebouw is via de achterzijde te bereiken (Fazantlaan 16). Houdt u daar s.v.p. rekening mee bij het eventueel instellen van uw GPS.*********
De maakindustrie van Nederland levert ons 25% van ons bruto nationaal product. Met land – en tuinbouw de kurk waar de economie op drijft en waar wij onze samenleving op draaiende houden. Die industrie verbruikt daarvoor een derde van de fossiele koolwaterstoffen uit de nationale consumptie. Als de eisen van Europa voor terugdringen van CO2 uit fossiele grondstof tot 20% van het gebruik worden doorgezet zouden de huidige industrieën ons land verlaten en vervallen wij tot de bedelstaf.
In het gebruik van olie, gas en steenkool valt onderscheid te maken naar omzetting in energie voor productie en grondstof voor producten als plastics, koolstof in staal en kunstmest. Die producten vormen geen directe broeikasgas – emissie, kunnen in veel gevallen lang in recycling kringloop worden gehouden en zijn van groot belang voor de economie.
De invloed van Europa komt niet alleen naar voren in de emissiereductie eis. Volgen van die eis door ons Europees achterland doet de vraag naar olie, gas en steenkool met 80% afnemen zodat de doorvoerfunctie en petrochemische bewerking wordt geminimaliseerd: Botlek verdwijnt.
Op basis van de analyse van gevolgen van de reductie-eisen worden in een inleiding de mogelijkheden die te behalen zijn in energiebeheer in kaart gebracht. Daarbij worden de risico’s voor de industrie door storing en uitval van alternatieve energiebronnen en toevoer op een rij gezet.
Prof. Dr. Kornelis Blok, wetenschappelijk directeur van Ecofys zal daarop zijn presentatie baseren en bezien of wij een alternatieve weg kunnen bewandelen. Hoe de industrie het beste koers kan zetten en hoe Nederlands beleid dit moet mogelijk maken.
Maximaal 100 deelnemers
13.00 – 13.30 uur Ontvangst
13.30 – 13.35 uur Opening
13.35 – 13.40 uur Inleiding met uitgangspunten en achtergronden
13.40 – 13.55 uur Het energiegebruik in Nederland met de focus op de Industrie
13.55 – 14.40 uur Ontwikkeling van de energiehuishouding wereldwijd naar 2050
14.40 – 14.50 uur Gelegenheid tot vragen
14.50 – 15.15 uur Pauze
15.15 – 16.00 uur Mogelijkheden, risico’s en consequenties Nederlandse industrie
16.00 – 16.45 uur De positie van de Nederlandse industrie in de wereld
16.45 – 17.15 uur Discussie
Locatie
Parklaan 93, 5613 BC Eindhoven
Organisator
Regio Zuid
Naam en contactgegevens voor informatie
Ir. Gijs Schoonewelle. t: 0032 36667787 e: gijsschoonewelle@hotmail.com drs. ing. Cor van den Bosch. t: 06 50638128 e: jocobowi@onsbrabantnet.nl