Dagexcursie naar Luik
Omschrijving
De tocht naar Luik voert ons door het Nederlandse en Belgische Limburgse landschap waar wij bij het bijzondere Kruisherenhotel de koffie gebruiken.
De eerste aanleiding voor onze dagtocht is echter het bijna gereedkomen van het nieuwe Hoge Snelheidslijn Station Guillemins in Luik, ontworpen door de architect Santiago de Calatrava. Het verbindt Brussel met Keulen met de TGV. Na een internationale wedstrijd werd het project gegund aan de bekende Spaanse architect Calatrava. Hij werd gekozen vanwege zijn internationale uitstraling, maar ook wegens zijn ervaring met stations. Zo ontwierp hij eerder al het Stadelhofen – station in Zürich, het station van Lyon – Saint – Exupéry (HST) en station Oriënte in Lissabon. De site van het project “Guillemins” is www.euro-liege-tgv.be.
Medio 2007 werd het nieuwe station in gebruik genomen en het oude station is al afgebroken. De officiële opening van het nieuwe station is gepland tegen het einde van 2008. Wij zullen echter wel op onze rondtocht in Luik het station als “klant” gaan bezoeken en ons te verbazen over de grootsheid, de gewelven en uitzonderlijke constructie.
Calatrava ontwierp in Nederland drie spectaculaire z.g. pyloonbruggen over de hoofdvaart in de Haarlemmermeer.
Zie de site: http://nl.wikipedia.org/wiki/Calatrava-bruggen_(Hoofdvaart_Haarlemmermeer).
In een rondtour maken wij verder nader kennis met de donkere en stralende kanten van Luik. Wij zien de sporen van het centrum van de mijnbouw en staalindustrie dat halverwege de 20e eeuw, dat Wallonië tot welvaart bracht. Ook tonen de economische problemen, die later in de eeuw het gevolg waren van de vermindering van het belang van mijnbouw en staalindustrie, zij hebben hun effect op Luik en zijn omgeving niet gemist. De stad telt momenteel ruim 188.000 inwoners en de agglomeratie rond 600.000 inwoners.
Luik afficheert zich graag als 'Poort naar de Ardennen'. Reizigers namen die titel veelal letterlijk en reden met de raampjes dicht in volle vaart over de Maas naar de groene wouden en verder. De stad heeft een kwalijke naam door financieel wanbeheer. Gevolg: een gigantische bouwput die het centrum jarenlang domineerde en symbool werd voor de economische malaise. De socialistische voorman André Cools werd hier vermoord, het riekt hier naar corruptie, hier bloeit de illegale wapenhandel. Hier werd ook Georges Simenon geboren, de beroemde detective – schrijver. Luik heet ook wel het 'Palermo aan de Maas'.
Onze rondtour eindigt boven bij de Citadel ( 372 treden hoog ) met zijn magni
Locatie
Vertrek aan de voorzijde van station Eindhoven
Eindhoven
Organisator
Regio Zuid
Naam en contactgegevens voor informatie
Informatie bij ir. Gerard van Vucht, t: (040) 252 84 53. of bij drs.ing. Cor van den Bosch, t: 00 32 473 955 987.